Tarta cu rubarba si capsuni deja a trecut la favorite desi am facut-o doar o singura data.
Rubarba (revent, rabarbar) este o planta mult cultivata in Ardeal si deloc in Moldova. Nu-i bai insa deoarece gasim in supermarket, la pret decent, mai ales ca este la reducere.
Rubarba are un gust acrisor si impreuna cu capsunile fac o combinatie castigatoare. Ardelenii fac din ea dulceata/gem , compot, prajituri.
Prima data cand am gatit cu rubarba a fost acum vreo 5 ani, un desert delicios, favoritul Principesei Margareta.
Asadar , daca nu ati gatit sau mancat vreodata rubarba, nu va speriati. Credeti-ma ca merita si nu e nimic complicat.
Ingrediente blat 24-26 cm:
- 125g unt
- 1 sau
- 220g faina
- un strop sare
Ingrediente umplutura:
- 250 g rubarba
- 250g capsuni
- 100g zahar
- 2 linguri amidon
Mod de preparare:
Aluatul de tarta se pregateste usor. Se amesteca untul , oul, faina si sarea pana obtinem aluatul propriu-zis. Ingredientele nu se amesteca mult, deoarece untul se inmoaie si apoi suntem tentati sa adaugam faina.
Aluatul se da la rece pentru 30 de minute.
In timpul asta pregatim umplutura.
Rubarba se curata indepartandu-se capetele, se spala si se taie cuburi.
Capsunile se spala, zvanta si curata.
Fructele trebuie sa fie foarte bine scurse si uscate pentru a nu lasa apa in compozitie.
Capsunile si rubarba impreuna cu zaharul se pun intr-o cratita cu fund dublu si se da la foc mic. Compozitia se lasa pe foc cat sa dea cateva clocote (1-2 minute de cand incepe sa clocoteasca). Apoi se adauga amidonul si se amesteca rapid. Compozitia se va lega imediat. Se ia cratita de pe foc si se lasa la racorit.
Pornim cuptorul la 190 grade Celsius.
Aluatul rece se intinde cu sucitorul si se pune intr-o tava de tarta cu diametrul de 24-26cm. Aluatul intins se inteapa din loc in loc cu o furculita.
Peste aluat se toarna compozitia din fructe. Tava se da la cuptor pentru cca. 35-40 de minute.
Cand tarta este rumenita usor si compozitia inchegata, se scoate si se lasa la racorit.
Tarta cu rubarba si capsuni se poate servi calduta sau rece, cu inghetata sau mascarpone, asa cum am facut si noi. De asemenea la fel de buna este si simpla, fara alte adaosuri.
Spor la prajiturit!
[penci_recipe]