T

Tarta cu rubarba si jeleu de sampanie

Tarta cu rubarba si jeleu de rubarba este un desert fin, jucaus si colorat.
Povestea lui are legatura cu un drum la Bucuresti si intalnirea cu o fata draguta care mi-a zis ca are  doua sticle de Lambrusco Zarea ce s-ar potrivi perfect cu prajituricile mele.
Mai mult de atat, mi-a aruncat mingea la fileu si m-a provocat sa incerc un desert cu sampanie. Pe loc gandul m-a dus si la rubarba, desi acum cred ca s-ar fi potrivit super bine si cu capsune.
Daca ultimul meu desert cu rubarba a fost o banala prajitura rasturnata, acum am incercat  sa-i pun haine de bal rubarbei.
Pentru cine nu stie, Zarea este un brand romanesc si probabil cei de o varsta cu mine isi amintesc ca in copilarie aceasta era sampania ce se deschidea de Revelion sau la alte ocazii importante.

Ingrediente blat tarta:

  • 125g unt
  • 225g faina
  • 1 galbenus ou
  • 1 lingura apa rece
  • sare

Ingrediente umplutura:

  • 5 tije rubarba
  • 125 ml apa
  • 125 zahar
  • 125ml sampanie
  • 1/2 pliculet gelatina granulate (cca. 5g)

 

 

Mod de preparare:

Prima operatiune este cea de prepararea aluatului de tarta. Pentru asta se amesteca untul rece cu faina, sarea si galbenusul de ou. La sfarsit se adauga apa rece.

 

 

Inainte de a da aluatul la frigider eu il intind intre doua folii de bucatarie. Fac asta deoarece va fi mai usor atunci cand intindem foaia in tava. Folia de plastic va asigura un transfer mai sigur in tava.
Deoarece am folosit o tava dreptunghiulara , forma initiala a aluatului  de tarta intins intre folii va avea aceasta forma. Aluatul se pune pe un suport drept si se da la rece pentru cel putin 30 de minute.

Intr-o cratita cu fund dublu punem apa si zaharul si aprindem aragazul la foc mic.

Tijele de rubarba se spala si se taie bucati.
Siropul trebuie sa fiarba cateva minute, cat sa se lege. Apoi punem rubarba, dar nu toata odata, ci pe rand. Eu am pus-o in trei ture. Rubarba se intoarce usor de pe o parte pe alta cu un cleste de bucatarie, astfel incat sa nu o strivim sau rupe. Ea trebuie sa stea in sirop pe ambele parti  atat cat sa se inmoaie usor.
Bucatile de rubarba se scot  pe un tava sau un platou drept.

 

 

Dupa ce am trecut prin sirop toate bucatile de rubarba, va mai ramane o parte de sirop ce intre timp a devenit roz.

Peste acest sirop roz ce a preluat culoare de la rubarba adaugam  sampania sau un rose frizzante si gelatina hidratata si apoi dizolvata la baie marie. Eu am folosit un Lambrusco  rose de la Zarea.
Gelatina se hidrateaza cu 50ml apa rece intr-un vas metalic.

Acest minunat jeleu de sampanie in devenire se da putin la rece, cat sa se lege usor si apoi sa imbrace elegant tarta cu rubarba.

Se aprinde cuptorul la 180 grade Celsius.
Aluatul de tarta se scoate de la frigider si se intinde astfel incat sa poata fi pus intr-o forma dreptunghiulara cu fund detasabil. Din aluatul ramas am facut si doua tarte mici.

 

 

Inainte de a da tava la cuptor intepam aluatul cu o furculita (ca sa nu se umfle in timpul coacerii). Peste aluat punem o hartie de copt si peste ea niste boabe de fasole. Astfel forma de tarta nu va avea denivelari si va fi perfecta.
Punem tava la cuptor pentru cca. 40 de minute. Dupa primele 20 de minute scoatem hartia de copt cu boabele de fasole si lasam tarta la rumenit usor.

Cand este gata o scoatem din cuptor si o lasam pana se raceste complet deoarece este foarte fragila.

 

 

Se aseaza rubarba dupa un model inainte conceput si apoi deasupra se toarna jeleul de sampanie. Faceti in asa fel incat la turnare jeleul sa fie usor inchegat .

Tarta cu rubarba si jeleu de sampanie se da la rece pentru o ora.

 

 

Ea se taie felii si se serveste cu bucurie. Este un desert putin altfel, cu gust usor acrisor si iz de sampanie.

Spor la prajiturit!

 

CategoriesPrajiturici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *