Ciocolata de casa era cireasa de pe tort in perioada Sarbatorilor atunci cand eram copil. Cred ca in multe case se astepta cu emotie acest moment, iar la mine acasa era bucurie mare. Cerneam laptele si cacaoa, spargeam nucile si priveam fascinate cum siropul de zahar facea bulbuci sticlosi si mama stia din ochi cand este momentul sa adaugam restul ingredientelor.
Ultima parte era cea mai asteptata , atunci cand ne inarmam cu linguri si curatam frumos oala. Ce buna era ciocolata aia claduta si aromata!
Revenind la timpurile actuale recunosc ca sunt innebunita cu ciocolata cu chili, sare de mare, piper si alte condimente ce fac sa echilibreze gustul si sa-i dea o nota cu zvac.
Am incercat sa ma joc cu vechea ciocolata de casa si sa-i aduc cateva modificari fata de reteta pe care eu o am din copilarie. In primul rand i-am scazut mult cantitatea de zahar, am folosit unt sarat si nuci prajite si sarate, dar si extras natural de vanilie si rom autentic.
Ce a iesit? Vedeti aici: ciocolata cu unt sarat si rom autentic.
Noua ne-a placut maxim si sper sa le placa si cititorilor de pe platforma Selgros Cauta Pasiunea, asta deoarece reteta asta s-a nascut in urma provocarii Selgros Romania.
Ingrediente:
- 300g lapte praf Raraul
- 250g zahar
- 50g cacao
- 100g unt sarat (80% grasime)
- 125 ml apa
- 50 ml rom
- 1 lingurita extract de vanilie
- 75g nuci prajite si sarate
Mod de preparare:
Pentru prepararea ciocolatei de casa, ca de altfel la orice reteta prima data trebuie sa ne organizam si sa pregatim tot ce avem nevoie. Aici cu atat mai mult deoarece trebuie sa ne miscam repede in anumiti pasi. Miscarea asta rapida nu mi-a permis nici sa fac multe poze in timpul prepararii.
Intr-o tava cu dimensiuni de 20/30 cm punem o folie de celofan, din cel cu care se legau candva borcanele, adica sa fie rezistent.
Laptele praf si cacaoa se cern prin sita. Nucile se toaca la cutit iar untul taie in bucatele. Pregatim romul si vanilia.
Intr-o cratita cu fund dublu se pune apa si zaharul la foc mic. Se amesteca din cand in cand cu o lingura de lemn. In momentul in care siropul incepe sa fiarba, adica face bulbuci pe toata suprafata, mai lasam sa fiarba cca 5-6 minute. Siropul trebuie sa fie legat si daca picuram un strop pe o farfurie de ceramica, aceasta ar trebuie sa-si pastreze forma si sa se intaresca usor. Aveti grija sa nu fierbeti prea mult siropul de zahar pentru ca atunci ciocolata va iesi mai tare.
Cand siropul este gata turnam cate putin din laptele praf si cacaoa amestecand frenetic. Adaugam apoi untul sarat si amestecam pana se incorporeaza.
Luam cratita de pe foc si punem nucile, vanilia si romul. Amestecam bine si turnam repede compozitia in tava. Intindem usor cu ajutorul unei spatula, astfel incat ciocolata de casa sa se intinda pe toata suprafata dorita.
Lasa asa cca. 5-7 minute, cat sa se racoreasca si sa se intaresca putin. Apoi rulam usor , cam in acelasi mod in care rulam o rulada cu crema. Ciocolata de casa se transforma intr-o rulada tinuta bine de celofan.
Ciocolata de casa rulata se pune pe o tava intinsa si se da la rece pentru cel putin 1-2 ore sau chiar mai mult.
Dupa ce s-a intarit se indeparteaza folia de celofan, se pudreaza putin cu cacao si se taie felii grosute.
Ciocolata de casa cu unt sarat si rom autentic are un gust super bun si se consuma in portii mici.
Spor la prajiturit !