Coquelet la cuptor cu sos de mustar si miere este una dintre retetele invatate la cursul de bucatari ce tocmai l-am terminat in toamna. Eu l-am gatit putin altfel decat la curs deoarece imi place sa mai aduc si nota personala.
Un coquelet este un puisor crescut doar cu hrana vegetala, greutatea sa ridicandu-se undeva la 500 g si chiar mai mult. Are o carne frageda si o culoare usor galbuie datorata hranirii acestuia cu porumb. Este considerat o delicatesa, iar la noi in tara gasim acest produs in supermarketuri si ca producatori avem doar Agricola Bacau (numit si cocosel de padure) sau din import la Edenia.

Va invit sa gatiti macar o data acest gen de pui deoarece carnea are un gust fin si cu siguranta veti uimi pe cei prezenti la masa.
Preparare pas cu pas coquelet la cuptor cu sos de mustar si miere
Ingrediente:
- 1 coquelet
- 1 lingura mustar clasic
- 1 lingura unt la temperatura camerei
- 1 lingura miere de albine (preferabil lichida)
- 1/2 lamaie
- sare/piper
- 1 crenguta cimbru
- 2-3 catei de usturoi
- 1 cartof dulce
- 4 cartofi obisnuiti
- 2 linguri ulei
Mod de preparare:
Untul moale se amesteca impreuna cu mierea, mustarul, sarea si piperul. Se obtine o pasta cu care vom unge puiul spalat si sters cu servete de hartie.
In interiorul puiului se pune jumatate de lamaie taiata bucati, cimbru si cativa catei de usturoi.


Pielea se unge cu compozitia pregatita la inceput. Incercam sa punem din pasta cu mustar si pe sub piele. Pentru asta desfacem usor pielea incercand sa nu o rupem. Mie in zona gatului nu prea mi-a reusit.
Legam picioarele puiului cu ata alimentara, asta pentru a avea un aspect mai placut dupa coacere.
Cartofii se curata, se taie pe lungime si se amesteca cu putin ulei si sare.
Intr-o tava mare asezam coquelt-ul in mijloc si cartofii de jur imprejur. Tava se da la cuptor, acesta fiind incalazit in prealabil la 200 grade Celsius. Se coace cca 45 de minute, dar dupa cca. 25 de minute este preferabil sa acoperim puiul cu o hartie de copt pentru a nu se rumeni exagerat pielea. Mierea de albine din pasta cu care l-am uns va grabi procesul de rumenire si de aceea este bine sa-l protejam, dar in timpul asta carnea sa se fragezeasca. Din cand in cand putem sa mai ungem puiul cu o pensula folosind sucul adunat in tava.

Minunatul coquelet la cuptor cu sos de mustar si lamaie se serveste alaturi de cartofii din tava. Pentru un plus de savoare am facut si un sos din putina smanatana, mustar , coaja de lamaie si sare.
Puiul a fost delicios si ne-am saturat trei persoane din el.
Pentru inspiratie va las si reteta si o alta reteta de la Food and Beyond, dar si una clasica de pui umplut de sarbatoare.
Spor la gatit!