E iarna si asta inseamna ca prajitura cu crema de portocale ar fi nemaipomenita pe masa tuturor.
Am ramas cu multe portocale de la Craciun si tot incerc sa le folosesc si in alt mod. Tocmai am urmarit o emisiune culinara unde distinsa Mary Berry facea o prajitura rapida cu portocale. M-a atras mai ales modul cum a folosit portocalele in acest desert. Sper sa va placa si voua.
Eu i-am spus prajitura, dar s-ar putea chema foarte bine si tort.
Preparare pas cu pas prajitura cu crema de portocale:
Ingrediente blat:
- 2 oua mari (3 daca ouale sunt mici)
- 60g zahar
- 60g faina
- 1 strop sare
Ingrediente crema:
- 1 portocala medie
- 250g mascarpone
- 50g zahar pudra
- 1/2 pliculet intaritor frisca (optional)
Decor si sirop:
- 2 portocale
- coaja de la o portocala
- 50g zahar
- 75ml apa
Mod de preparare blat:
Blatul este un pandispan simplu. Ouale se mixeaza intregi impreuna cu zaharul si sarea pana compozitia capata volum si o culoare albicioasa. Faina se adauga cate putin, iar incorporarea ei se face cu o spatula aestecand cu miscari largi de jos in sus.
Compozitia se pune intr-o tava cu fund detasabil cu diametrul de 18-20cm si tapeta cu hartie de copt. Foaia pentru prajitura se coace in cuptorul preincalzit la 180 grade Celsius pentru cca. 15 minute. El trebuie sa fie usor rumenit.
Mod de preparare crema de portocale:
O portocala intreaga si bine spalata se pune la fiert, la foc mic intr-o cratita putin inalta. Apa trebuie sa acopere portocala si se fierbe 15-20 de minute. Dupa racire se taie bucati si se paseaza la robot, dar nu se face o pasare fina.
Aceasta idee am preluat-o de la Mary Berry si recunosc ca nu vazut-o prin alte retete.
Branza mascarpone se amesteca cu portocala pasata si zaharul pudra. La final se adauga intaritorul de frisca pentru a avea o crema mai densa.
Decor pentru prajitura cu crema de portocale:
O portocala bine spalata se decojeste cu un cutit bine ascutit sau curatator de legume. Intr-o craticioara se face un sirop de zahar si apa. Dupa primele clocote se pune coaja de portocale. Se lasa 1-2 minute, apoi se scoate pe o hartie de copt si se pune la cuptor, la 100-120 grade Celsius cat sa se usuce usor.
Cealalta portocala se taie in felii subtiri.
Partea asta de decor este optionala. Puteti sa decorati si in alt mod.
Foaia de pandispan se insiropeaza cu siropul in care a stat coaja de portocala pentru decor. Daca vi se pare ca e cam putin lichid adaugati 1-2 linguri de apa fiarta.
Peste pandispan se distribuie uniform crema.
Prajitura se decoreaza pe lateral cu felii de portocala taiate subtire. Feliile de portocala se preseaza bine pentru a face prize cu crema si a nu se desprinde. In centru se aseaza coaja de portocala uscata.
Prajitura cu crema de portocale se termina intr-o clipa. Este aromata si perfecta pentru o zi de iarna.
Pentru inspiratie va las si reteta de la prajitura insiropata cu portocale.
Spor la prajiturit!