Chiar daca este iarna putem sa pregatim mancaruri cu legume, precum aceasta shakshuka cu spanac. Atat la piata, dar si prin supermarketuri se gaseste spanac proaspat si e pacat sa nu profitam de el.
Shakshuka (shakshouka) este un fel de mancare turcesc in care ouale se prepara intr-un sos de rosii, ardei si diverse condimente orientale.
Acest gen de preparat poate fi o idee pentru mic dejun, dar merge la fel de bine si la pranz sau cina. Este delicios, lejer si arata minunat.
Preparare pas cu pas shakshuka cu spanac:
Ingrediente:
- 2 legaturi spanac
- 5 cepe verzi
- 5 catei usturoi
- 1 ardei gras (capia) rosu
- 1 ardei iute
- 6 rosii cherry sau 1 mare
- 200ml suc de rosii
- 3-4 oua
- sare/piper
- 1/2 lingurita chimion
- 1-2 linguri ulei
- 1 varf cutit de nucsoara
Mod de preparare:
Prima data se spala bine spanacul, se scurge de apa si se zvanta astfel incat sa nu aiba apa pe el.
Se spala si restul legumelor si se taie cubulete. La ardeiul iute indepartam semintele.
Pentru acest preparat avem nevoie de o tigaie mai mare si ceva mai inalta. Eu am folosit o tigaie de fonta de la Turnatoria Mae (producator iesean).
Tigaia cu putin ulei se infierbanta bine. Se adauga spanacul si se amesteca atat cat sa se inmoaie usor. Deasupra se adauga restul legumelor tocate marunt, sarea, nucsoara si chimionul.
Se amesteca si se lasa cateva minute cat sa se inabuse toate legumele. Se toarna sucul de rosii si se lasa cat sa dea cateva clocote.
Cu dosul unei linguri facem cateva urme in compozitia de legume. Acolo punem cate un ou si acoperim tigaia cu un capac. Lasam la foc mica atat cat sa se coaguleze albusul, dar galbenusul sa ramana moale.
Inainte de servire presaram piper negru proaspat macinat pe oua, dar si branza de capra rupta in bucatele mici. Merge si o telemea de oaia daca nu aveti branza de capra.
Shakshuka cu spanac se serveste calda alaturi de o felie de paine buna alaturi.
Pentru inspiratie va las si reteta de oua posate turcesti cu iaurt-Cilbir.
Spor la gatit!