In zilele de vara, dar nu numai, in perioada asta in care ne bucuram de rosii proaspete de gradina va recomand Shakshuka-reteta de oua cu rosii.
Acest mic dejun atat de bun si iubit se regaseste in bucataria turceasca, israeliana si in tot nordul Africii. Cu siguranta exista diferente intre retete, dar baza este aceeasi: oua moi pe un pat de legume ce contine ceapa, ardei iute si rosii.
Eu am facut si o shaksuka cu spanac absolut delicioasa.
Preparare pas cu pas shakshuka-reteta de oua cu rosii.
Ingrediente:
- 4 oua
- 1 ceapa
- 3 catei de usturoi
- 1 ardei iute
- 1 ardei capia
- 4 rosii
- 1 pahar suc de rosii
- 2 linguri ulei
- sare
- piper negru macinat
- 1/2 lingurita chimion
- 150-200g branza feta sau telemea
- 2-3 fiere verdeata (patrunjel, busuioc, oregano)
Mod de preparare:
Pentru preparare recomand o tigaie de calitate usor inalta. Pentru Shakshuka de regula folosesc o tigaie de fonta de la Turnatoria MAE Iasi. Parca iese mancarea mai buna in ea si unde mai pui ca poti sustine producatorii locali.
In tigaia infierbantata usor se caleste ceapa atat cat sa devina usor sticloasa. Se adauga apoi usturoiul tocat marunt, ardeiul iute si ardeiul capia taiati cubulete mici, dar si chimionul.
Cand acestea s-au inmuiat usor se adauga rosiile tocate si putina sare. Se amesteca cat sa se inmoaie si se pune sucul de rosii. Daca nu aveti suc de rosii se poate mari cantitatea de rosii si se adauga putina apa pentru a obtine o consistenta lichida.
Cand toata aceasta compozitie clocoteste, dati focul mic se spargeti ouale deasupra. Puneti capacul deasupra si lasati 1-2 minute, atat cat sa se gateasca albusul, iar galbenusul sa fie usor moale.
La final se sfarama bucatele de branza (de care va place, dar sa fie usor sarata), se rasneste putin piper negru si se presara verdeata.
Shakshuka cu rosii se serveste calda cu putina paine numai buna de inmuiat in sosul delicios.
Spor la gatit!