Menemen este un preparat traditional turcesc, un fel de omleta cu rosii si condimentata specific. Se aseamana cu shakshuka, doar ca aici ouale nu se lasa intregi ci se incorporeaza cu legumele tocate.
Este o mancare cu gust de vara, satioasa si rapid de facut. Un mic dejun cu un menemen pe masa va fi o zi inceputa bine, dar merge la fel de bine in orice moment din zi.
Preparare pas cu pas menemen
Ingrediente:
- 4 oua
- 2 cepe mici
- 1 ardei verde lung
- 4-6 rosii
- 2 linguri ulei
- 1/2 lingurita chimion
- 1/2 lingurita boia de ardei
- sare/piper
- 2-3 fire patrunjel proaspat
Mod de preparare:
Legumele spalate se toaca marunt.
Intr-o tigaie se pune uleiul si atunci cand e fierbinte se pune ceapa si ardeiul. Focul trebuie sa fie potrivit pe toata durata.
Cand ceapa a devenit sticloasa se adauga chimionul si boiaua de ardei. Aceasta din urma poate fi dulce, picanta sau afumata, fiecare dupa preferinte. Se amesteca usor si se lasa la prajit vreo jumatate de minut. Deasupra se toarna rosiile, se amesteca si lasa la foc pana ce acestea se inmoaie, si formeza impreuna un sos. Pentru a face asta mai repede si a pastra zeama rosiilor recomand un capac deasupra cateva minute.
Ouale se pun intregi deasupra legumelor, nicidecum batute inainte. Se incepe a le sparge usor cu o paleta si a le incorpora cu legumele calite. Teoretic in menemen ar trebui sa se vada suvite mici albe de la albus. Reteta spune ca tigaia se ia de pe foc inainte ca ouale sa fie gatite complet, deoarece ele se gatesc in continuare in tigaia fierbinte.
Aceasta omleta turceasca trebuie sa aiba o compozitie moale spre cremoasa, iar gustul ei special este dat si de prezenta chimionului. La final nu uitati sa presarati putin patrunjel proaspat.
Sper sa incercati reteta acum cat avem rosii din alea bune.
Spor la gatit!