O

Omleta vegana din faina de naut

Omleta vegana din faina de naut este o varianta perfecta de omleta pentru zilele de post sau pentru cei de adopta un stil de viata vegan.

Faina de naut este o faina bogata in proteine, minerale si fibre, nu contine gluten si se preteaza la multe preparate. Am dat de reteta asta aici si mi-a starnit interesul.
Sper sa incercati si voi, macar din curiozitate. Garantez ca o sa va placa.

Omleta vegana din faina de naut

Ingrediente:

  • 1 ceasca faina de naut (cca.75-100g)
  • 2/3 ceasca apa
  • 1 lingura mare drojdie inactiva
  • 1 lingura ulei
  • 1/2 lingurita turmeric (optional)
  • 1/4 lingurita sare neagra
  • 2 ciuperci champignon
  • 1/2 zuchini mic
  • 1/2 praz mic sau 1 ceapa verde
  • 1 felie de branza tofu
  • 1/2 lingurita chili
  • piper
  • 1 varf de cutit praf de copt (optional)
  • 2-3 fire marar + 2 miezuri de nuca

Mod de preparare:

Prepararea este simpla si in pasi clari. In linii mari trebuie clarificate niste aspect legate de ingrediente:

  • Faina de naut hidrata si apoi gatita are un gust ce duce spre gustul de ou. Faina de naut o gasiti in magazinele naturiste sau in spatiul online.
  • Faina de naut hidratata si negatita nu are un gust prea placut, asta ca nu cumva sa va influenteze daca gustati inainte de gatire.
  • Sarea neagra potenteaza un gust de ou. Eu nu am avut, dar am folosit sare Maldon afumata.
  • Fulgii de drojdie inactiva sunt folositi de vegani in multe preparate. Au un gust oarecum de parmezan.
  • Turmericul nu aparea in reteta mama, dar eu l-am adaugat pentru culoare. Aduce aport bun de culoare, doar ca acapareaza gustul.
Omleta vegana din faina de naut
omleta de post

Intr-un bol amestecati faina de naut, fulgii de drojdie inactiva, sarea si turmericul apoi turnati apa si amestecati cat sa se incoporeze. Compozitia trebuie sa aiba consistenta unei smantani semilichida sau putem spune ca e asemanatoare cu compozitia de clatite, doar ca ceva mai densa.  Eu am pus si un varf de cutit de praf de copt pentru un plus de pufosenie.

Lasati cel putin 10 minute sa se hidrateze compozitia, altfel nu vom avea textura si gustul care trebuie.

Intr-o tigaie antiaderenta cu putin ulei caliti un bol mic de legume. Eu am folosit praz, zuchinni si ciuperci pentru ca asta am gasit in frigider. Puteti folosi ce va place: ardei, rosii, spanac etc.

Omleta vegana din faina de naut
Omleta vegana din faina de naut

In bolul cu compozitia pentru omleta vegana puneti legumele, amestecati apoi turnati totul in tigaia incinsa (tot in aia in care ati calit legumele). Lasati focul la mediu si coaceti omleta cca. 4 minute. Puneti apoi braza tofu presarata cu fulgi de chili. Cu spatula lunga pliati omleta si o intoarceti. O mai coaceti 2-3 minute.

La final rasniti putin piper negru, presarati putina verdeata si cateva nuci si o serviti cu legume proaspete alaturi.

Omleta vegana din faina de naut

Gustul este bun, nu e chiar ca cel cu oua adevarate, dar merge de minune pentru zilele de post. Pentru inspiratie va las si reteta de clatite vegane cu ceapa verde si morcov.

Spor la gatit!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *