Placinta creata cu spanac si branza este absolut delicioasa si este binevenita pe masa in orice anotimp.
Din punctual meu de vedere merge la micul dejun, la cina sau chiar la pranz cu o portie de salata. La fel de bine merge si de pus la caserola pentru serviciu.
Eu ador spanacul, asa ca m-am bucurat mult de gustul lui in aceasta combinatie de primavara.
Preparare pas cu pas placinta creata cu spanac si branza
Ingrediente pentru tava cu diametrul de 26-28cm.
- 8 foi subtiri de placinta (cca.1/2 pachet de foi de placinta din magazin)
- 500g spanac congelat tocat
- 1 legatura leurda
- 3 fire ceapa verde
- 3 oua mari
- 250g branza telemea/feta/burduf
- 250 ml smantana pentru gatit (30% grasime)
- Sare/piper
- 1/4 lingurita nucsoara
- 50 ml ulei
Mod de preparare:
Spanacul se dezgheata si se scurge bine de apa.
Daca folositi spanac proaspat atunci el trebuie tras la tigaie cu foarte putin ulei si apoi scurs sau oparit foarte putin, apoi scurs si tocat. In cazul folosirii spanacului proaspat trebuie sa luati in considerare ca aveti nevoie de o cantitate mult mai mare de spanac.
Aprindeti cuptorul la 180 grade Celsius.
Verdeturile spalate se toaca marunt. Eu am folosit ceapa verde si leurda pentru ca e sezonul lor, dar puteti folosi si altele sau doar spanac simplu.
Intr-un bol amestecati spanacul, verdeturile si branza.
In alt bol bateti ouale apoi amestecati cu smantana, sare, piperul si nucsoara. Pueti folosi smantana de gatit sau smantana fermentata. Important este sa fie de calitate.
Luati cate doua foi de placinta suprapuse le ungeti cu ulei (cu o pensula) si intindeti un sfert din umplutura de spanac. Pliati foaia cu umplutura ca si cum ati face un evantai. Nu trebuie sa fie pliuri perfecte.
Faceti de patru ori aceasta operatiune.
Intr-o tava emailata sau de ceramica unsa cu unt sau ulei puneti cele patru suluri de aluat si aranjati-le in asa fel incat sa cuprinda toata tava.
Turnati deasupra amestecul de oua cu smantana si dati tava in cuptorul preincalzit la 180 grade Celsius. Coaceti cca. 30 de minute sau atat timp cat trebuie sa fie usor rumenita, iar compozitia sa fie inchegata.
Dupa coacere lasati putin sa se racoreasca, iar apoi va puteti bucura de ea.
Eu o prefer calduta cu un pahar de kefir alaturi. Este la fel de buna si rece, asta daca mai ramane ceva pentru a doua zi.
Pentru inspiratie va las si reteta de clatite cu spanac la cuptor.
Spor la gatit!