Cat de bune sunt aceste gozleme cu branza si spanac!
Numele poate pare mai greu de pronuntat, dar aceste placinte turcesti se fac usor si sunt super bune. Se pot folosi mai multe tipuri de umpluturi, dar varianta de spanac cu branza sarata este una castigatoare pentru gusturile mele.
Aluatul este unul foarte simplu, iar foaia subtire. Inspiratia mea vine de aici.
Va invit la gozleme si cu siguranta veti repeta dupa prima degustare.

Preparare pas cu pas gozleme cu branza si spanac
Ingrediente aluat:
- 450g faina de grau
- 1 lingura zahar
- 1 lingurita sare
- 185ml apa calda
- 60 ml ulei de masline
Ingrediente umplutura:
- 250g spanac baby
- 1 ceapa mica
- 1 catel usturoi
- 250g mozzarella
- 250g branza feta (sau telemea/branza framantata de oi)
- 1 ou
- sare/piper
Pentru servire:
- 1/2 lamaie
- 1 legatura mica patrunjel proaspat
- + 2-3 linguri ulei pentru prajit
Mod de preparare:
1.Intr-un bol puneti faina, zaharul, sarea si turnati apa calduta. Amestecati si adaugati cate putin uleiul formand un aluat omogen. Acest aluat nu necesita multa framantare. Puteti face aluatul si la robot.
2. Peste bol uneti o folie alimentara si lasati aluatul la odihnit cca.20 de minute.
3. In alt bol amestecati spanacul baby spalat si zvantat impreuna cu branza sfaramitata si mozzarella rupta bucati mici sau data pe razatoare. Peste acestea adaugati un ou, ceapa calita usor impreuna cu catelul de usturoi tocat marunt. Aceasta este umplutura.
4. Impartiti aluatul in patru parti egale si formati patru bile de aluat.


5. Intindeti fiecare bila de aluat pe o planseta sau hartie de copt dand o forma dreptunghiulara lunguiata de cca20/30cm.
6. Pe jumatate din foaie puneti un sfert din umplutura si ungeti cu putina apa (folosind degetele) aluatul din jurul umpluturii. Partea asta cu udatul asigura o buna lipire.
7. Indoiti cealalta jumatate de aluat deasupra apasand usor cu palma pentru a elimina aerul.


8. Rasuciti marginile si pliati din cand in cand, iar la final intepati aluatul din loc in loc cu o furculita.
9. Infierbantati o tigaie de fonta sau o tigaie cu fund dublu antiadereta si ungeti-o cu putin ulei. Prajiti fiecare placinta pe rand, pe ambele parti cate 3-4 minute, pana apar acele pete maronii.
Gozleme-le se mananca calde, dar dupa ce le-am stropit cu zeama de lamaie si presarat cu patrunjel proaspat, tocat marunt. Fiecare placinta se taie in bucati deoarece este cam mare si e greu de mancat.

Daca ati facut prea multe si nu le puteti manca le puteti pastra la congelator si va salveaza altadata.
Asadar: gustoase, hranitoare si usor de pregatit. Pentru inspiratie va las si reteta de aperitive libaneze (un fel de tigarete din foi de placinta, umplute cu branza).
Spor la gatit!