Va invit la o portie de cartofi in crusta de malai!
Reteta este super simpla si rapida, iar rezultatul va fi foarte apreciat. Putem pregati reteta pentru zile de post sau pentru o garnitura ce va fi alaturi de carne sau peste.
De ce malai? Pentru ca se obtine o crusta interesanta atat ca textura, dar si ca gust.
Sa purcedem la treaba!

Preparare pas cu pas cartofi in crusta de malai
Ingrediente 4 persoane:
- 1,5 kg cartofi
- 1 lingurita sare grunjoasa
- 1 lingura boia afumata
- 1 lingurita rasa fulgi chili
- 1 lingura oregano uscat sau zaatar
- 1 lingurita usturoi granulat
- 4 -5 linguri malai
- 2-3 linguri ulei de floarea soarelui presat la rece
- 2-3 fire verdeata (patrunjel, busuioc)
Mod de preparare:
Curatati cartofii de coaja. Dupa ce ia-ti spalat si zvantat, taiati-i in jumatati pe lungime. Fiecare jumatate o mai taiati in 3-4 bucati, tot pe lungime.
Bucatile de cartofi nu trebuie sa fie prea subtiri.
Aprindeti cuptorul la 190 de grade si lasati-l sa se infierbante.

Puneti cartofi intr-un bol si adaugati sarea (daca aveti vreo sare mai speciala gen Maldon, Fleur de Sel etc. folositi cu incredere), condimentele, uleiul si 2-3 linguri de malai. Amestecati bine astfel incat cartofii sa se acopere bine cu acest amestec. Daca nu va place nota picanta data de chili puteti sa inlocuiti cu piper sau pur si simplu sa nu puneti.
Transferati cartofii in tava de aragaz tapetata cu hartie de copt si asezati-i uniform in tava. Acum mai presarati 1-2 linguri de malai deasupra astfel incat cartofi sa fie numai buni de dat la rumenit.


Bagati tava in cuptorul incalzit la 190 de garde Celsius si coaceti cartofii undeva la 35-40 de minute. Asta depinde de grosimea feliilor si chiar de tipul de cartofi. La final ei trebuie sa fie usor crocanti la exterior si moi in interior. Daca aveti la aragaz functia grill puteti sa dati un pic pentru extra rumenire.
Acesti cartofi sunt foarte versatile si merg aproape cu orice alaturi. Pot fi garnitura, dar merg si asa alaturi de sosuri, salate sau muraturi.


Pentru inspiratie va las si reteta Cristinei de la Diva in Bucatarie (ea are o altfel de metoda de coacere).
Daca va plac cartofii, poate va fac cu ochiul si reteta de cartofi felii cu smantana la cuptor sau cea de cartofi crocanti feliati subtire la cuptor.
Spor la gatit!