Stiu ca unii se minuneaza cand aud de mamaliga cu cartofi, iar altii stramba din nas. Eu va zic atat, macar o data in viata trebuie sa incercati. Mamaliga asta nu e asa aparuta din senin, ci are povestea ei.
Povestea mamaligii cu cartofi vine din Bucovina mea draga. Acolo, mai ales in Bucovina de Nord este ceva atat de firesc si atat de des facuta incat au aparut ustensile speciale pentru prepararea ei.
Asa-i ca nu ati vazut o masa (scaun) de invartit mamaliga cu cartofi? Iaca un model ce are cam 70 de ani vechime. Modelele mai noi seaman cu scaun cu capac, frumos pirogravate de mesteri.
Bucovinenii au dat nastere unui asemenea preparat incercand sa faca cumva economie la malai folosind in acelasi timp un ingredient ce nu lipsea nimanui. In vremurile in care malaiul cu greu ajungea prin Obcini si era tare pretuit, a aparut o “reinterpretare” a mamaligii.
Azi am facut-o pentru ai mei si pentru voi.
Mamaliga in general o fac din ochi, acum am cantarit ingredientele ca sa va fie mai usor daca doriti sa incercati.
Preparare pas cu pas mamaliga cu cartofi
Ingrediente:
– 3 cartofi maricei
– 1 lingurita de sare
– 700ml apa
– 250g malai de moara (sau ceva mai putin daca este din cel grisat)
Mod de preparare:
Cartofii curatati si spalati se acopera cu apa si se dau la fiert. Cand sunt fierti se terciuesc cu furculita ( operatiune executata cum se cuvine la masa cu pricina).
Se pune iar la foc si cand compozitia bolboroseste se adauga malaiul cate putin si amestecand mereu. In rest se comporta la fel ca oricare alta mamaliga, adica o invartim binisor pana cand se dezlipeste frumos de pe fundul ceaunului.
Cand este gata o rasturnam pe un fund de lemn si o servim calda cu branza, scrob, chisleac, ciuperci cu smantana…sau cu ce mai vreti.
Sper ca v-am starnit curiozitatea si veti incerca macar o data mamaliga cu cartofi, asta deoarece azi sarbatorim mamaliga. Pentru alte retete din Bucovina dati clic aici.
Sa aveti pofta!
Foarte interesant, nici eu n-am mai mancat mamaliga cu cartofi, trebuie sa incerc.
Interesanta combinatie ! N-am stiut de ea.
n-am mancat niciodata mamaliga cu cartofi, dar ma intriga ideea 😉
felicitari !
-Da intradevar interesanta combinatie , trebuie incercat cine stie ce bunatate este…
Am lacrimat oleaca la gandul copilariei mele si la vederea unor lucruri aproape uitate. Tare frumos spus…
super interesanta combinatia..o s-o incerc si eu, ca m-ai facut curioasa!
Uite ca mamaliga cu cartofi n-am apucat sa mananc pana acum. Interesanta reteta, Dana. Pupicei.
De mamaliga cu cartofi e prima data cand aud tare buna trebuie sa fie, sa stii ca o sa incerc!
Romantică așa zisa masă de învîrtit mămăligă.
În restul României îi zice WC și e la fel de des întrebuințață.
de unde se procura sau macar ce dimensiuni are o asemenea masa pentru a o crea?
Asa o masa o poate face orice mester de lemn. In Bucovina de Nord (satele din jurul orasului Campulung Moldovenesc) sigur gasiti pe cineva care va face.
Ele pot avea forme diferite, uneori are forma unui scaun.
Masa mea are o lungime cam de 1m.
Prima oarã am mâncat mãmãligã pe cartofi chiar aici in Portugalia, dar la o familie de ucrainieni; asa bunãtate ma dat pe spate, caldã cu carne…mmmm….absolut delicioasã mãmãliga ta 🙂
Tare interesant si chiar merita incercata si varianta asta.Imi place scaunul special si ceaonelul.Duc dorul unui ceaun de mamaliga, duc dorul aragazului pe gaz…
Nu am facut niciodata dar cred ca trebuie sa fie buna!
N-am mancat niciodata asa ceva , dar tare mi-ar placea (ador mamaliga) , am vazut asa ceva ieri la tv si o serveau cu o tocana de vita , mmmmmmmmmm , am salivat toata :))
Imi aduc aminte ca facea bunica mea din partea mamei, cand veneau in vacanta verii mei din Vatra Dornei….si ne strangeam toti in jurul unei mese de lemn, ne taia bunica mamaliga cu ata si ne-o dadea alaturi de mancare sa mancam…frumoase amintiri…baiatul meu nu a avut posibilitatea sa traiasca asemnea experiente…regret. incercati ca nu are de ce sa va para rau…in apa de fiert la cartofi se poate adauga si o lingura de smantana si una de unt…pofta buna!
Da, amintirile astea sunt de poveste.
Merci de pont!
Pana acu’cateva zile nu stiam ca exista…azi o s-o fac dar in loc de apa o sa folosesc lapte proaspat…
Ma bucur ca ai aflat lucruri noi .
Te astept si cu impresii dupa ce o faci!