Daca ma intrebati : care e faza cu bulzul ? … am sa va raspund ca bulzul adevarat e acel bulgare de mamaliga in care se pune branza, de regula de burduf. Ulterior acest bulgare de mamaliga se coace la gratar sau la jar.
Nu, nu e acel preparat pe care multe restaurante il servesc sub numele de bulz ,dar contine straturi de mamaliga, branza, oua , carnati si alte chestii. In acest sens am gasit un articol foarte dragut si bine documentat . Aici veti gasi explicate multe feluri de mancare pe baza de mamaliga.
Exista multe variante de bulz ardelenesc, ciobanesc, moldovenesc dar cu siguranta bulzul isi are originile in stanele romanesti.
Bulzul sau ursul de mamaliga este o mancare atat de simpla si gustoasa, totul cu doar trei ingrediente.
Ingrediente 6-7 bucati :
- 1l apa
- 300-350g malai (faina de porumb)
- 1 lingurita sare
- 250g branza de burduf
Mod de preparare:
E greu de dat cantitati pentru ingredientele unei mamaligi. O mamaliga reusita tine de experienta in ale mamaligilor. La fel de mult conteaza faina. O faina clasica (de la morile noastre) are gust mai bun, mai autentic dar trebuie pusa o cantitate mai mare, in schimb, faina de porumb grisata absoarbe imediat apa asa ca punem mai putina faina.
Asadar facem o mamaliga mai tare dar nu vartoasa.
Punem apa si sare intr-un ceaun la fiert. Cand incepe sa fiarba apa turnam in ploaie malaiul si amestecam in acelasi timp. Mamaliga se amesteca cu facaletul, coliserul sau culiser (asa se spune la noi in Bucovina) iar mai nou cu telulul, ceea ce ma distreaza foarte mult.
Mamaliga se fierbe in functie de cantitate, dar atunci cand se desprinde cu usurinta de pe fundul ceaunului inseamna ca este gata.
Rasturnam minunea galbena pe un fund de lemn si o lasam sa se racoreasca putin ca sa o putem modela. Facem bulgari de mamaliga umpluti cu branza , cam o lingura de branza la un bulz. Avem grija sa nu iasa branza pe alaturi.
Bulzul se coace la gratar pe ambele parti. Mai nou, am observat ca unii invelesc mamaliga in folie de aluminiu pentru a nu se lipi de gratar, dar parca tot mai buna e asa cu gust de fum chiar daca s-a mai lipit pe ici pe colo.
Bulzul se serveste fierbinte alaturi de ceva smantana, vin sau ce s-o mai gasi.
Pofta buna si nu uitati de mancarurile noastre!
Pentru o experienta din bucataria bucovineana recomand si mamaliga cu cartofi.