La multi ani mama! Asa trebuie sa inceapa descrierea unui tort de 8 Martie sau Ziua Mamei.
Mamele noastre merita mai mult, stiu asta. Merita atentia si multumirea noastra, merita iubire, prietenie si fapte bune.
Tortul de azi se dedica tuturor mamelor. Este un tort cu blat umed (“moist”) de cacao si crema de ciocolata. Inspiratia pentru blat vine de pe site-ul Live love and sugar cu ceva modificari de cantitati.
Va iesi un tort ciocolatos , fin si in ciuda aparentelor nu foarte dulce.
Ingrediente blat:
- 250g zahar
- 300g faina
- 70g cacao
- 2 lingurite bicarbonat de sodiu
- 1 lingurita sare
- 2 oua mari
- 200ml lapte batut
- 150ml ulei
- 170ml apa fierbinte
Ingrediente crema:
- 400ml smantana cu 35% grasime
- 200g ciocolata cu continut ridicat de cacao (peste 50%)
- 100g unt cu 80% grasime
- 150g smantana cu 35% grasime + 1lingura zahar
Décor:
- 5 capsune
- 10 decoratiuni din ciocolata
+ 100ml apa +sirop de capsune pt. insiropat
Mod de preparare blat:
Aprindem cuptorul la 175 grade Celsius.
Intr-un bol amestecam toate ingredientele uscate: faina, zaharul, praful de cacao, sarea si bicarbonatul.
In alt bol amestecam ingredientele lichide. Batem usor ouale apoi turnam uleiul si amestecam cu telul. Adaugam laptele batut si apoi apa fierbinte.
In bolul cu continut lichid turnam compozitia solida si amestecam bine cu telul pana se omogenizeaza compozitia.
Aceasta compozitie este putin mai lichida si asta nu trebuie sa va sperie.
Pregatim tava cu un diametru de 20-22 cm tapetand-o cu hartie de copt.
Putem coace 3 foi separate sau putem coace tot blatul intr-o singura tura si apoi il taiem in 3 foi. Daca o sa coacem tot blatul intr-o singura tura trebuie sa prelungim putin perioada de coacere.
Blatul se coace in cuptorul preincalzit la 175 grade Celsius timp de 25-35 de minute . Nu uitati sa faceti testul cu scobitoarea.
Cand este gata il lasam la racit, preferabil pana a doua zi.
Mod de preparare crema de ciocolata:
Intr-un vas cu fund dublu punem 400g de smantana la foc mic. Cand aceasta este fierbinte (nu o lasam sa fiarba) o luam de pe foc si punem ciocolata rupta in bucatele mici. Amestecam usor pana se dizolva ciocolata.
Peste aceasta compozitie calda adaugam untul si-l incorporam usor . Introducem vasul in frigider si-l lasam circa 30-60 de minute.
Inainte de-a o folosi crema de ciocolata o mixam putin pentru aerare.
Mod de preparare frisca :
Pentru partea exterioara a tortului am folosit si putina frisca, obtinuta prin mixarea a 150g de smantana cu lingura de zahar. La fel de bine putem folosi frisca lichida (naturala cu peste 30% grasime) pe care o mixam in prealabil.
Asambalare si decorare:
Teoretic, aceast blat “moist” sau umed cum ii spun unii nu are nevoie de insiropare . Eu l-am insiropat foarte putin cu o pensula folosind putin sirop de capsune si apa.
Asamblarea este usoara : foaie, crema, foaie, crema.
Pe partea exterioara cu ajutorul unui pos decoram cu crema de ciocolata dar si cu frisca. La sfarsit aranjam figurinile de ciocolata (ale mele sunt de la Lidl) si feliile de capsune.
Lasam tortul la rece cel putin 1-2 ore inainte de servire.
Chiar daca acest tort ne solicita putin, eu cred ca merita efortul la ocazii speciale.
La multi ani mamelor! Sa fiti sanatoase, puternice si frumoase.
Pentru inspiratie va las si reteta de un tort cu multa ciocolata si capsune.https://prajituricisialtele.ro/2013/04/06/tort-cu-de-toate-si-multa-ciocolata/
La multi ani, Dana! Arata delicios!
Multumesc mult! Va pup.
Vai, Dana, arată (și sunt sigură că și gustul e) super tare. Foarte fain, și câtă răbdare ai avut. Bravo!
Da, am cam muncit ceva, mai ales la pozat m-au cam luat transpiratiile :)).