T

Tort cu crema caramel si mango

Intr-o dimineata m-am trezit cu gandul la un tort cu crema caramel si mango. Probabil a fost inspiratia zilei deoarece a iesit o minunatie de tort, cu gust inconfundabil si aspect la fel de fain.

Pentru a-l materializa m-am folosit de reteta unui blat pe care il ador si o combinatie usoara pentru crema.

Acesta este un tort mic cu diametrul de 20 cm. Daca doriti sa faceti unul mai mare atunci mariti cantitatea ingredientelor. De asemenea puteti insiropa blaturile daca va plac deserturile de acest gen.  Eu nu l-am insiropat si a fost foarte bun.

Ingrediente blat:

  • 3 oua
  • 125g zahar
  • 75 g cacao
  • 250g iaurt
  • 100ml ulei vegetal
  • 220g faina
  • 1 lingurita bicarbonat
  • 2 lingurite praf de copt
  • 1/2 lingurita sare

Ingrediente crema caramel cu mascarpone:

  • 250g zahar
  • 200g smantana
  • 400g mascarpone

Decor:

  • 1 mango
  • fulgi de ciocolata

 

 

Mod de preparare:

Pregatim doua tavi cu diametrul de 18-20cm si  le tapetam cu hartie de copt.

Pornim cuptorul la 190 grade Celsius.

In doua boluri diferite amestecam ingredientele uscate separate de cele umede. Intr-un bol amestecam faina, zaharul, cacaoa, bicarbonatul, sarea si praful de copt.

 

 

In alt bol amestecam ingredientele lichide: oua, ulei, iaurt. La final se amesteca continuturile celor doua boluri si se obtine compozitia pentru blat.
Aceasta compozitie se imparte in mod egal in cele doua tavi. Blatul se da la copt in cuptorul incalzit in prealabil pentru cca 25-30 de minute. Pentru a vedea daca blatul este copt facem testul cu scobitoarea. Daca scobitoarea infipta in blat iese curata inseamna ca blatul este copt.

 

 

Blaturile se scot din cuptor si se lasa la racit.

Pentru prepararea cremei caramel facem un sos caramel pe care il vom amesteca cu mascarpone.

Intr-o cratita cu fund dublu punem zaharul si dam la foc mic. Amestecam din cand in cand daca este nevoie. Caramelul obtinut trebuie sa fie de culoare aramie . Aveti grija sa nu-l radeti deoarece capata un gust amar.
Peste caramelul lichid turnam smantana si amestecam. Aveti grija si aici, ca atunci cand turnati smantana rece peste caramelul fierbinte se va forma mult abur si compozitia se va ridica.
Lasam oala la foc mic si amestecam mereu pana se topeste caramelul. Acest sos se lasa la rece. Punem deoparte 2-3 linguri de sos pentru decorare.

Ultimul pas este mixarea branzei mascarpone cu sosul caramel rece. Daca vi se pare ca nu e suficient de tare crema puteti adauga jumatate de pliculet de intaritor de frisca.

 

 

Cele doua blaturi se taie pe orizontala cu un cutit bine ascutit. De asemenea se indeparteaza partea superioara ce a crescut ca un mot. Obtinem astfel patru foi de tort.

Blatul are o textura foarte faina, este moale si usor umed.

Montarea tortului este una clasica: blat, crema, blat, crema etc.

 

 

Partea exterioara a tortului se imbraca cu putina crema si se decoreaza cu sos caramel si fulgi de ciocolata.

Mago se taie felii subtiri cu tot cu coaja si se aseaza asemeni unui foc de tabara, in partea centrala.

Daca va place mango puteti sa adaugati cubulete de fruct si in crema caramel.

 

tort cu crema caramel si mango

 

Acesta este un tort cu crema caramel si mango si noua ne-a placut mult, mult. Nu uitati sa-l taiati abia dupa ce a stat cateva ore la rece.

Pentru toti iubitorii de caramel recomand si tortul cu pere si caramel de pe blogul meu dar si tortul Timeei cu ciocolata si caramel.

 

Spor la prajiturit!

 

CategoriesFără categorie
  1. Mihaela says:

    Buna ziua,

    Reteta suna foarte bine. Am o intrebare: la crema, se foloseste smantana lichida pentru frisca, gatit sau fermentata?
    Va multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *