T

Tort cu pere si caramel

Toamna a venit cu un tort cu pere si caramel. Perioada asta ma bucura doar pentru generozitatea pamantului si abundenta din piete. In rest,  nu prea suport gandul ca vremea rea ne va acapara curand.

Deci gandurile triste de inceput de toamna se trateaza cu un dulce de sezon, senzational as spune eu.

Pere, caramel, nuci toate-s adunate intr-o tava, completate si de niste mascarpone ce vine sa echilibreze putin gusturile.

Eu l-am numit tort cu pere si caramel dar  se aseamana si cu o prajitura. Indiferent de nume gustul este adsolut divin si de nerefuzat.

Ingrediente blat:

  • 175g zahar (pt. caramelul din tava)
  • 150g smantana cu 30% grasime (pt. caramelul din tava)
  • 6 pere potrivite
  • 4 oua
  • 100g zahar
  • 100g faina
  • 75g nuci
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1/2 lingurita ghimbir praf

Ingrediente decor:

  • 100g zahar+75g smantana cu 30% grasime (pt. caramel)
  • 250g mascarpone
  • 200g smantana pentru frisca

Mod de preparare:

Prima operatiune este pregatirea primului caramel, cel in care vom pune perele. Pentru asta punem zaharul la caramelizat intr-o cratita cu fund dublu, la foc mic. Din cand in cand amestecam cu o lingura de lemn. Cand lucram cu zahar ars trebuie sa fim foarte vigilenti deoarece acesta poate produce arsuri puternice.

Atunci cand culoarea zaharului este aramie turnam smantana deasupra si amestecam pana la omogenizarea completa. Dam deoparte si lasam sa se racoreasca.

 

 

Pregatim o tava cu diametru de 24 cm si o tapetam cu hartie de copt.

Curatam perele de coaja, le taiem jumatati si scoatem samburii. Turnam caramelul in tava si deasupra asezam jumatatile de pere. Dam tava la cuptorul preincalzit la 180 grade Celsius vreo 10-15 minute.

 

 

In timpul asta facem blatul. Mixam ouale cu zaharul pana ce aluatul creste in volum . Se adauga apoi faina, praful de copt, praful de ghimbir si nucile tocate grosier. Acest aluat se toarna peste perele scaldate in caramel si se lasa la cuptor, tot la 180 de grade pana ce se rumeneste frumos, adica vreo 25 de minute.

Odata scos, tortul se lasa la racorit  apoi se rastoarna pe un platou special pentru torturi. Se indeparteaza hartia de copt si se asteapta racirea completa.

 

 

Pentru ornare avem nevoie de caramel. Acesta se prepara asa cum am descris mai sus, doar ca acum cantitatile sunt ceva mai mici. Caramelul se lasa la racit apoi se pune intr-un pos.

Smantana pentru frisca se mixeaza si apoi se amesteca cu mascarponele.

Tortul se deocreaza dupa imaginatia fiecaruia. Eu m-am folosit de un pos pentru a face cuiburi de mascarpone, apoi am distribuit caramelul in mod neuniform.  Mai mult pentru imagine am pus si o para in centru. Para mea a fost simpla dar cred ca ar merge de minune si niste pere posate in vin.

 

 

Tortul cu pere si caramel este gata . Pana la infruptare va sta la frigider.

Spor la prajiturit!

 

CategoriesFără categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *