Tocanita de hribi cea mai meritata am mancat-o in Norvegia. Zic asta pentru ca cei mai multi hribi din viata mea i-am strans vara asta in Norvegia. Cred ca acolo ca am dat peste un rai al ciupercilor de padure.
Le-am cules si peste cateva ore ne-am infruptat din ele. O fi fost hribii norvegieni dar reteta este de-a lui Radu Anton Roman si culeasa de pe meleaguri moldave.
Este o reteta simpla ce se face in multe gospodarii, o reteta cu ingrediente simple, fara fasoane dar cu mult gust.
Tocanita de hribi – Preparare pas cu pas
Ingrediente:
- 1kg hribi
- 100g unt + 2 linguri ulei
- 300g smantana
- 1 lingura faina
- 2-3 cepe
- 1 legatura mica patrunjel
- 1 legatura mica marar
- 200ml apa
- Sare/piper
Mod de preparare:
Hribii se curata si spala sub jet de apa. Se taie in cuburi , la fel ca si ceapa.
Intr-o cratita se pune untul la topit si uleiul. Cand acestea sfaraie usor se toarna ciupercile si ceapa. Focul se da la mic si se amesteca din cand in cand. Hribii se vor face in suc propriu pentru ca vor lasa destul de multa apa.
Lasam toate la fiert vreo 10-15 minute apoi adaugam apa. Daca ciupercile au fost culese in vreme ploioasa vor lasa mai multa apa si atunci putem adauga doar putina apa.
Smantana se amesteca cu faina si se adauga peste hribi. Se amesteca bine si se adauga verdeata tocata. Lasam tocanita de hribi sa dea cateva clocote si este gata.
Tocanita de hribi se serveste cu mamaliga, dar merge bine si cu paine.
Nu uitati ca ne putem bucura de felul asta de mancare in orice anotimp. Adica putem folosi hribi proaspeti, congelati sau uscati. Daca nu avem hribi putem sa-i inlocuim cu alte ciuperci de padure.
Gustul ciupercilor de padure este unic iar ciupercile in sine sunt pline de vitamine, minerale si fibre. Asadar nu ocoliti ciupercile si incercati ca acestea sa faca parte din meniul vostru.
Daca ati cules mai multe va recomand si o reteta pentru iarna: bureti in sos tomat.
Sa aveti spor!