Salata de hribi cu ceapa la borcan este o reteta din Bucovina pe care o stiu din copilarie. Din pacate nu am luat-o la timp de la matusa mea (cea care facea tot felul de conserve pe baza de bureti) si acum am incercat cumva sa reconstitui gustul.

Hribii sunt nemaipomeniti si grozavi atunci cand sunt proaspeti, iar uscati sunt minunati, de parca aduna toata aroma padurii la un loc. Pe langa congelare mai exista varianta de conservare a hribilor sub forma de salata, zacusca sau alaturi de sosuri.

salata de hribi cu ceapa

 Aceasta salata imi place mult, atat la gust cat si datorita faptului ca e o reteta cu hribi simpla. Reteta poate fi pregatita si cu alte tipuri de ciuperci: galbiori, rascovi etc.  Chiar daca se foloseste otet, gustul hribilor este  bine pastrat.

Preparare pas cu pas salata de hribi cu ceapa la borcan

Ingrediente:

  • 700g hribi
  • 300g ceapa
  • 300ml otet de vin 9grade
  • 100ml ulei
  • 600ml apa
  • 35g sare grunjoasa neiodata
  • 75g zahar
  • 2 foi dafin
  • 1 lingurita piper negru boabe
  • cateva boabe ienibahar

Mod de preparare:

Hribii se curata de pamant si se spala sub jet de apa. Ai mei au fost ceva cam plini de pamant si culesi de vreo doua zile asa ca nu am reusit sa-i fac curati sub jet de apa. De asta i-am bagat asa intregi in apa clocotita, am amestecat si apoi i-am scos si feliat.

Daca sunt curati se feliaza fara a fi nevoie de acest procedeau.

Ceapa se curata, spala si se taie felii.

Tot in acelasi timp se pregatesc borcanele. Acestea se spala cu apa si detergent, se clatesc si se pun in cuptor pentru minim 15 minute la 130 grade Celsius. Nu uitati de capace, si acestea merg la cuptor.

Intr-o cratita se pun: otetul, apa, uleiul, sarea, zaharul si condimentele. In momentul in care incepe sa clocoteasca se pune ceapa si se lasa doua, trei minute apoi se scoate cu o paleta intr-un castron. Apoi se pun hribii feliati si se lasa la foc mic cca. 3-4 minute. Se scot si se amesteca impreuna cu ceapa.

salata de hribi cu ceapa

In borcanele fierbinti se aseaza hribii si ceapa. Peste acestea se toarna solutia cu otet fierbinte. Se inchid ermetic borcanele si se pun iar la cuptor, la 130 grade Celsius pentru cca. 25-30 de minute. Se opreste focul si se lasa borcanele in cuptor pana se racesc.

Salata de hribi cu ceapa se poate manca simpla sau ca si garnitura alaturi de alte preparate.
Pentru ca este sezon de conservare a buretilor va recomand si reteta de bureti in sos tomat.

salata de hribi cu ceapa

Spor la gatit!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *