Acum cativa ani am descoperit adjica in Republica Moldova si m-am indragostit de ea, iar zilele trecute am vazut o reteta de adjica cu prune pe grupul Gustosel (reteta doamnei Silvia Cipovenko) si mi-am spus ca musai trebuie sa o incerc.

Adjica este un sos georgian ce are la baza ca ingrediente: ardei, usturoi si ardei iuti. Aceste sosuri se pot asocia cu diferite mancaruri avand o savoare deosebita.

adjica cu prune

Varianta cu prune chiar e speciala pentru ca aduce o nota dulce aromata si echilibreaza bine gusturile. Sunt convinsa ca am sa-mi surprind musafirii cu bunatatea asta.

Ceea ce-mi place la retetele de adjica este ca toate ingredientele se folosesc in stare cruda si procesul de preparare este foarte simplu.

Preparare pas cu pas adjica cu prune

Ingrediente:

  • 2 kg prune
  • 1 kg ardei kapia
  • 200 g usturoi
  • 3 ardei iuti (sau mai multi daca va place mai picant)
  •  200 g zahar
  • 100 ml otet de vin 9grade
  • 2 linguri pasta de rosii
  • 1 lingura sare
  • 1 lingurita piper negru

Mod de preparare:

 Prunele si legumele se spala sub jet de apa. Prunele se desfac in doua si se indeparteaza samburii. Ardeii se curata de cotoare, seminte si nervuri si se taie in bucati.

Acestea impreuna cu usturoiul se dau la robot sau prin masina de carne.

Toate ingredientele se pun intr-o oala de inox cu fund dublu sau intr-o cratita de tuci. Oala se pune la foc mic si se amesteca din cand in cand.

Compozitia se fierbe cca 60 de minute din momentul in care compozitia incepe sa fiarba bine in oala. Ea trebuie sa aiba o consistenta medie, adica nici prea apoasa, dar nici legata ca un magiun. Pe de alta parte puteti alege singuri consistenta, dar trebuie sa tineti cont ca este un sos si trebuie sa aiba o anumita fluiditate.

Borcanele se spala cu apa calda si detergent si apoi se pun la sterilizat in cuptor (alaturi de capace), la 130 grade Celsius timp de 15 minute.

Adjica cu prune se toarna fierbinte in borcane fierbinti si se strang bine capacele. Borcanele se pun iar in cuptor, la 130 grade Celsius pentru cca. 20-25 de minute, apoi se inchide cuptorul si se lasa acolo pana se racesc. Aceasta sterilizare este cea mai sigura si eficienta.

Aceasta adjica speciala se serveste alaturi de fripturi, branzeturi…si aud ca unii o servesc chiar la peste. Eu m-as incumeta si la un humus sau o pasta de fasole sau linte. Gustul dulce aromat si usor picant o fac speciala.

Ma declar super incatata si abia astept sa o dau spre degustare.

adjica cu prune

Spor la pregatit bunatati pentru camara!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *