Reteta de gogonele umplute cu adjica m-a facut sa iubesc gogonelele. Mereu le-am ocolit si foarte rar mancam cate una, mai mult cu noduri decat din placere.
Reteta asta am zarit-o pe grupul Gustosel si in materie de muraturi moldovenii de peste Prut sunt fruntasi, atat la cantitati, dar si la diversitate. Gogognele astea au gust de-mi vine sa le mananc goale.

Pentru cine nu stie, adjica este un fel de sos (pasta) mai gros din ardei/ardei iuti/usturoi. Am pe blog o reteta de adjica simpla, dar si una de adjica cu prune. Ambele stau pe masa alaturi de fripturi, branzeturi sau de sandwichuri. La noi in camara este nelipsita.
Eu acum am facut doar un borcan de experiment, dar sigur mai fac cateva portii ca doar abia a inceput sezonul gogoneleor.
Preparare pas cu pas gogonele umplute cu adjica si murate
Ingrediente:
- 1kg gogonele
- 3 ardei kapia (gogosari)
- 3-4 ardei iuti
- 1 capatana usturoi
- 1l apa
- 50g sare grunjoasa (neiodata)
- 50g zahar
- 250ml otet
- 1 aspirina (la borcanul de 1,5l)
- 2-3 fasii de hrean
- cateva frunze de telina
- 1 lingurita boabe de mustar
Mod de preparare:
Toate legumele se spala.
Pentru umplutura taiem si curatam ardeii de seminte si cotoare. Impreuna cu usturoiul se dau la robot(masina de carne) pana se obtine o pasta grosiera. Se obtine adjica, un fel de pasta picanta.

Gogonelele se taie in doua, dar nu total ci ceva mai mult de jumatate. Cu ajutorul unui cutit sau a unei lingurite se pune umplutura inauntru. In fiecare gogonica intra cam o lingurita de adjica. Eu am taiat cateva si in patru, dar am observant ca in cele taiate in doua sta mai bine umplutura.
Intr-un borcan spalat se aseaza la funda cateva frunze de telina (sau marar uscat), o bucata de hrean si apoi se aseaza gogonelele astfel incat sa incapa cat mai multe si sa fie cu partea taiata in sus.

In borcan mai asezam cateva bucati de hrean, iar deasupra punem iar frunze si o lingurita de boabe de mustar.
Pentru marinada procedam astfel: intr-o cratita se pune apa, sarea grunjoasa, zaharul si otetul. Amestecam usor compozitia si atunci cand da in clocot o turnam peste gogonele, punem o aspirina si inchidem bine borcanul.

Borcanul cu gogonele umplute cu adjica se acopera cu o paturica sau prosoape si se lasa asa pana se raceste.
La final va spun ca aceste gogonele sunt niste muraturi absolut delicioase, acrisoare, dar si putin dulci si picante.
Imi plac tare si sper sa va placa la fel de mult.
Spor la pus muraturi!