La una dintre sedintele din cadrul cursului de bucatari am invatat sa facem paine naan. Painea naan este o paine indiana situata cumva intre pita si lipie si se pregateste in mai multe tari din Asia, nu doar in India.
Este o paine ce se poate face atat cu drojdie, dar si fara. In variantele mai actuale se foloseste praful de copt.

Painea este delicioasa, se face rapid si se poate congela la nevoie.
Preparare pas cu pas paine naan
Ingrediente:
- 250g faina
- 150g iaurt
- 10g unt
- 10g ulei
- 10g praf de copt
- 1 strop sare
- 50ml apa calda
Mod de preparare:
Intr-un bol se pune faina, sarea, iaurtul, uleiul si praful de copt. Se toarna apa calda deasupra si se amesteca usor toate ingredientele. Se adauga uleiul si untul moale si se framanta pana se obtine un aluat omogen si bine inghegat. Daca aluatul este lipicios se mai adauga putin faina.
Aluatul se acopera cu folie alimentara sau prosop si se lasa la dospit 15-20 minute.


Dupa dospire aluatul se imparte in 6-8 bucati egale. Fiecare bucata se modeleaza astfel incat sa aiba forma rotunda.
Pe o planseta presarata cu faina se intinde fiecare paine in parte. Daca o intindeti mai subtire va semana mai mult cu o lipie, iar daca o lasati mai grosuta va fi mai pufoasa.


Intr-o tigaie incinsa (preferabil antiaderenta) se coc pe rand toate painile. In reteta mea spune ca e bine sa le coci intr-o tigaie cu baza subtire ca cea de la tigaia de clatite.
Dupa ce o puneti la copt o sa vedeti ca pe partea superioara o sa faca multi bulbuci. Sa nu va speriati, ca asa trebuie sa fie. Se coace cam 2-3 minute pe ambele parti. Timpul se regleaza si in functie de grosimea tigaii, dar si a intensitatii focului.
Dupa coacere, painea calda se poate unge cu putin unt, astfel incat coaja sa fie putin mai moale.

Aceasta paine naan se mananca cu orice, mai ales daca este calda. E buna tare, asa ca aveti grija sa nu mancati prea mult.
Va las si reteta de la painea cu usturoi ca parca merge acu de cand s-a racorit afara.
Spor la copt si nu uitati ca o casa in care se gateste prinde viata.
Arata ca o scovearga facuta de bunica ! multumesc pentru reteta , am sa incerc si eu !
O sa va placa sigur!