P

Paine cu dovleac copt si nuci

Piata plina de dovleci m-a facut sa-mi fuga gandul la o paine cu dovleac copt si nuci.

In ultimul timp am experimentat mult cu dovleac si cred ca este un ingredient cu mult potential. Painea facuta in casa e speciala si unde mai pui ca o poti manca aburinda. De asemenea poti controla calitatea ingredientelor si te poti juca cum vrei cu ele.

Puteti trage cu ochiul si la o reteta mai veche de paine fara framantare coapta in oala de fonta. Si de data asta am copt painea in oala de fonta cu capac deoarece imi place mult coaja crocanta

Ingrediente pentru o paine :

  • 450g faina alba
  • 100g faina integrala
  • 150g dovleac copt
  • 300ml apa
  • 30 ml ulei
  • 25g drojdie
  • 50g nuci
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingurita zahar

Mod de preparare paine cu dovleac copt si nuci:

Pentru aceasta paine dovleacul se coace inainte si se raceste.

Drojdia se dizolva cu putina apa calda si o lingurita de zahar.

Intr-un bol mare se pune faina, sarea , dovleacul copt taiat bucatele, drojdia, nucile usor rumenite si apa calduta. Se amesteca incet incorporand toate ingredientele. Apoi se toarna uleiul cate putin si se framanta cca.cinci minute.

Aluatul se presara cu putina faina, se acopera cu un prosop si se lasa la crescut cca. 30-45 de minute.

Cum facem o coaja crocanta la aceasta paine cu dovleac copt si nuci?

Se aprinde cuptorul la 230 grade Celsius si se pune oala de fonta cu capac in cuptor.

Paine se modeleaza simplu, in forma rotunda si se cresteaza cu un cutit bine ascutit. Eu am incercat sa-i fac doua flori din faina , dar s-au stricat cand am pus painea in oala.

In momentul in care temperatura a ajuns la 230 grade punem painea in oala, asezam capacul deasupra si lasam cca 25 de minute asa. Apoi dam capacul jos, reducem temperatura la cca.200 grade Celsius si mai lasam painea in cuptor cca. 10 minute. In timpul asta ea se va rumeni frumos.

Mare atentie atunci cand scoateti painea deoarece oala e fonta este foarte fierbinte.

Daca nu aveti oala de fonta puteti coace intr-o tava normal, dar coacerea sa fie la 200 grade Celsius.

Painea de casa este satioasa si gustoasa. Coaja e crocanta si textura e cea potrivita, mai ales ca nucile ajuta in acest sens.

Asadar pentru un mic dejun gustos sau un pranz in familie o paine cu dovleac copt si nuci poate aduce multa bucurie.

Sa aveti spor!

CategoriesCopturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *