P

Paine fara framantare coapta in oala de fonta

Painea de casa se poate regasi sub diferite combinatii de ingrediente, forme de coacere si moduri de preparare.

Azi vorbim de o paine fara framantare coapta in oala de fonta. Asadar cand nu aveti timp sau vreti sa rezolvati rapid problema unei paini bune, reteta asta este perfecta.

Dospirea acestei paini de casa se face la rece si rezultatul este unul minunat. Coaja rumena si crocanta, miez moale usoar aerat, gust intens si delicios, cam astea sunt atuurile acestei paini. La pachet vine si bonusul cu mirosul din bucatarie pe timpul coacerii si bucuria celor care o mananca.

Pentru coacere se foloseste o oala de fonta (tuci) ce trebuie infierbantata in prealabil, dara daca nu aveti asa ceva puteti coace intr-o tava mai groasa.

Ingrediente:

  • 350g faina alba
  • 150g faina integrala
  • 50g fulgi de ovaz
  • 50g seminte (floarea soarelui, in, dovleac)
  • 150g iaurt
  • 250ml apa
  • 25 ml ulei
  • 1 lingurita sare
  • 25g drojdie

Mod de preparare paine fara framantare coapta in oala de fonta:

Drojdia se dizolva cu o lingura de apa calduta.

Intr-un bol mare se pune faina alba, faina integrala, fulgii de ovaz, semintele si sarea. Deasupra se toarna drojdia dizolvata, iaurtul si apa calduta. Totul se amesteca usor cat sa se incorporeze bine toate ingrediente. Se adauga uleiul cate putin pana se incorporeaza.

Aluatul se presara cu faina, se acopera cu un prosop sau folie si se da la rece pentru cel putin doua ore. Este foarte buna si varianta cu facut aluatul seara si copt painea dimineata.

Cand ne hotaram sa coacem punem oala de fonta in cuptor cu tot cu capac si aprindem cuptorul la 220-230 grade.

Aluatul il modelam usor cat sa-i dam o forma rotunda. Paine o presaram cu faina si o crestam cu un cutit bine ascutit. Cand cuptorul a ajuns la temperatura dorita punem painea in ea, acoperim oala cu capac si inchidem usa cuptorului.

Mare atentie la manevrarea oalei si a capacului deoarece sunt foarte fierbinti. Recomand folosirea manusilor de bucatarie, dar din alea bune.

Dupa vreo 30 de minute de stat la cuptor aceasta paine fara framantare coapta in oala de fonta va fi aproape gata. Indepartam capacul si mai lasam asa inca vreo 5-10 minute cat sa se rumeneasca frumos.

Scoatem painea din oala, tot cu atentie la maini si o punem pe un fund de lemn sau un grilaj metallic.

Painea va avea o coaja crocanta si un gust bun tare. E genul ala de paine de iti vine sa o mananci goala de gustoasa ce e.

Daca doriti sa o taiati felii va recomand sa o faceti dupa racirea completa sau chiar a doua zi.

 

Va las si reteta fetelor de la Savori Urbane unde exista si etape de impaturire a aluatului, dar si painea mea cu hribi.

Spor la paine fara framantare coapta in oala de fonta!

 

CategoriesCopturi
    1. Dana says:

      Iaurtul se incorporeaza impreuna cu celelalte ingrediente, o data cu apa. Vad ca am uitat sa mentionez exact.
      Multumesc ca m-ai facut atenta, ma duc sa modific :).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *