Azi va aduc o paine de casa cu ceapa caramelizata. Este o paine absolut delicioasa, iar reteta este participanta la concursul “Retete curate de la omeni curati” desfasurat de Panficom Iasi.
Va invit si pe voi sa participati pentru ca premiile sunt generoase si cu siguranta aveti in caietul de retete ceva bun din copilarie sau reteta de suflet de la bunica.
Reteta a fost trimisa la concurs fara gramaje clare, dar eu am reglat cantitatile si ma declar super multumita de rezultat. Menirea mea este sa testez o parte dintre retetele participante la concurs.

Preparare pas cu pas paine de casa cu ceapa caramelizata
Ingrediente:
- 600g faina
- 400 ml apa
- 7g drojdie uscata
- 250g ceapa curatata
- 2 linguri ulei pt prajit ceapa
- 3 lingurite rase zahar brun
- 2 linguri ulei de masline
- 1 lingurita sare
Mod de preparare:
Ceapa se taie solzisori si apoi intr-o tigaie sa caleste cu doua linguri de ulei. Cand s-a inmuiat si devine transparenta adaugati zaharul brun si se amestecati usor pana ce capata culoarea caramelului. Se scoate din tigaie si se lasa la racit.


Intr-un castron puneti faina, sarea, drojdia uscata si usor turnati apa calduta. Framantati un pic apoi adaugati uleiul de masline si continuati framantarea.
Acoperiti castronul cu un stergar si lasati la crescut cca. o ora.
Este momentul sa puneti ceapa caramelizata, o incorporati in aluat prin framantare usoara, apoi mai lasati la crescut vreo 20 de minute.
Painea se poate coace in tavi de chec, in tava de la aragaz dandu-i o forma rotunda sau in oala de fonta. Eu am ales oala de fonta deoarece imi place mult coaja painii coapta in acest mod.
Aluatul are o hidratare mare asa ca va fi destul de moale, asta sa nu va inspaimante. Il presarati cu faina atunci cand il mutati dintr-un vas in altul.


Pentru coacere se pune oala de fonta cu tot cu capac in cuptor si se incalzeste cuptorul la 230 grade Celsius. Aveti grija cum lucrati din acest moment, oalele de fonta sunt grele si temperatura inalta. Musaai aveti nevoie de manusi bune de bucatarie sau prosoape groase.
Puneti aluatul in oala, acoperiti cu capacul si lasati tot la 230 grade cca.30 de minute. Apoi luati capacul, reduceti temperatura la 200 grade si mai lasati inca 30 de minute.

Poate pare putin complicat, dar la final coaja iese crocanta, miezul moale si gustul minunat.
Puteti alege si o varianta de coacere normala, in tava la 180 grade, cca 45-50 minute.
Asta e reteta de paine cu ceapa caramelizata. Cu siguranta o voi face de mai multe ori deoarece s-a “topit” rapid.
Pentru inspiratie va las si reteta de paine fara framantare coapta in oala de fonta
Spor la gatit si pofta buna!