Budinca de paine cu mere si ciocolata face parte din categoria deserturilor simple care in final par sofisticate. Unde mai pui ca este o reteta zero waste. Adica cu niste paine uscata si cateva mere si oua (daca avem norocul sa stam la casa) putem face ceva bun.
Aceasta reteta face parte din retetele trimise de concurenti la concursul “Retete curate de la oameni curati” organizat de Panifcom Iasi. Voi trimiteti retete si aveti sansa sa castigati premii faine, iar eu testez unele dintre ele.
Preparare pas cu pas budinca de paine cu mere si ciocolata
Ingrediente:
- 250g paine alba
- 500ml lapte
- 500g mere rase
- 4 oua
- 100g zahar
- 200g ciocolata
- 50g nuci tocate grosier
- 1 lingurita esenta de vanilie
- 1 lingurita coaja rasa de portocala
- 1 strop sare
- 1 lingura unt + 1 lingura pesmet pentru uns tava
Mod de preparare:
Se aprinde cuptorul la 180 grade Celsius.
Painea se inmoaie in lapte apoi se da prin masina de carne. Asa spune reteta, eu nu am dat-o prin masina ci am faramitat-o cu mana.
In aceasta paine se adauga coaja rasa de portocala, vanilia, scortisoara si un strop de sare. Ouale se bat cu zaharul pana ce se albesc putin. Acestea in incorporeaza cu painea inmuiata.
Jumatate din cantitatea de ciocolata se topeste la bain marie (baie de aburi) si se toarna in compozitie.
Merele spalate se dau pe razatoarea mare si apoi se storc bine de zeama. Eu le-am dat pe razatoare cu tot cu coaja. Cam asa fac mereu la deserturile cu mere. Se incorporeaza si ele in compozitie impreuna cu nucile tocate grosier.
Tava se unge bine cu unt si se tapeteaza cu pesmet. Eu am folosit o tava rotunda emailata cu diametrul de 28cm. Compozitia de budinca de paine cu mere se toarna in tava si se da in cuptorul preincalzit cca 30-45 de minute, la 180 grade Celsius.
Dupa coacere se rastoarna pe un platou si atunci cand s-a racorit se glazureaza cu ciocolata topita. Merge si fara ciocolata, doar ca prezenta ei aduce o aura de eleganta. Se poate decora dupa preferinte cu fructe, nuci si frunze de menta.
Acesta budinca de paine este usor densa, aromata si plina de gusturi ce se intrepatrund de minune.
Pentru inspiratie va las si reteta de budinca de paine cu rosii, o varianta sarata super buna.
Spor la gatit si participat la concurs!