De multe ori ramanem cu paine ce nu mai are calitatea dorita, iar de sarbatori cozonacul se usuca si nu-l mai vrea nimeni.
Mie nu-mi place sa arunc alimente asa ca incerc sa le valorific, reciclez…ceea ce este si foarte distractiv. Si asta e un talent in bucatarie, sa stii sa reciclezi, sa poti sa gatesti bun si gustos cu ce ai prin frigider.
Daca asta vara am incercat budinca de paine varianta sarata, acum a venit randul unei budinci dulci, mai ales ca avem si dulceata prin camara.
Ingrediente:
- 300g-400g paine (cozonac)
- 3 oua
- 250-300ml lapte
- 1 banana
- 4 linguri pline dulceata visine (cirese, capsuni, zmeura etc)
- 2 linguri zahar brut Muscavado
- 1 lingura unt pt. uns tava
- mascarpone sau smantana pentru servire
Mod de preparare:
Budinca dulce de paine se face foarte rapid si chiar e neasteptat de delicioasa.
Painea sau cozonacul se rupe bucati. Ouale se bat cu un tel apoi se adauga laptele deasupra. Compozitia obtinuta se toarna peste painea rupta bucati. Daca painea sau cozonacul sunt mai uscate atunci cantitatea de lapte poate creste.
Painea folosita la aceasta budinca trebuie sa fie oarecum imbibata in lichid inainte de a fi introdusa la cuptor, dar nu flescaita.
Amestecam painea cu continutul lichid apoi adaugam banana taiata felii subtiri si dulceata de visine. Eu prefer duleata de visine deoarece este acrisoara si se potriveste perfect cu restul ingredientelor. Toate se amesteca pana se incorporeaza ingredientele adaugate.
Ungem o forma rotunda cu unt. Se poate si o forma patrata sau de care aveti.
Turnam compozitia in tava si o presam usor cu mana. Deasupra presaram niste zahar brut Muscavado. Am folosit acest zahar pentru calitatea lui dar si pentru gustul intens de melasa.
Tava se da in cuptorul incalzit la 170-180 de grade Celsius. Se lasa la copt circa 20 de minute, dar trebuie sa avem grija sa nu se usuce prea tare.
Budinca dulce de paine trebuie sa iasa moale si foarte usor umeda.
Ea se serveste cu o mascarpone sau smantana grasa.
Spor la prajiturit si reciclat!