Cred ca absolut oricine are la un moment dat niste paine, nu tocmai proaspata, pe care nimeni nu vrea sa o manance. In acelasi timp, recunosc ca nu m-a tentat niciodata acest gen de mancare…pana cand am vazut-o pe Giada facand acest lucru.
Combinatia acestei budinci de paine este una castigatoare, cu arome fresh de vara. Este o budinca in varianta sarata , zic asta pentru ca exista si varianta dulce, ce se serveste ca desert sau mic dejun.
Asadar orice fel de paine, corn, colacel intarit poate fi transformat intr-un mod simplu. Vreau sa mentionez ca reteta Giadei cuprindea parmezan, pe care din lipsa l-am inlocuit cu cascaval.
Ingrediente:
- 6 felii de paine prajita
- 3 oua
- 200 ml lapte
- 3 rosii
- 50g cascaval sau parmezan
- 3-4 fire de busuioc
- 50g unt
- nucsoara
- sare, piper
Mod de preparare:
Painea se prajeste la prajitor sau la grill si apoi se taie in cuburi sau se rupe cu mana.
Rosiile spalate se trag la tigaie in unt, impreuna cu busuiocul. Aceasta operatiune este foarte scurta , maxim 2 minute.
Intr-un bol se pune painea taiata cuburi, se adauga rosiile trase la tigaie cu busuioc, cascavalul ras, ouale batute si laptele. Adaugam mirodeniile iar compozitia obtinuta se pune intr-o forma ceramica, preferabil dreptunghiulara. Deasupra se pun cateva bucatele de unt care ajuta la o rumenire frumoasa.
Tava se da 190-200 de grade Celsius pentru 20 de minute, bineinteles in cuptorul preincalzit.
Budinca de paine se lasa in cuptor pana se rumeneste frumos deasupra si este bine inchegata.
Ea se serveste calduta dar merge de minune si rece. Mi-a placut mult contrastul dintre exteriorul crocant si interiorul moale si plin de arome de busuioc.
Sper ca v-am convins ca merita incercat. Recomand si o budinca suedeza de cartofi cu peste.
Pofta buna si spor!