Orez negru cu lapte de cocos este un mic dejun sau un desert delicios. Ar putea fi chiar si o gustare sau servit cina.
Orezul negru are o culoarea intensa negru spre violet, aceasta de la un pigment numit antocianina. El are o textură mai fermă și mai lipicioasă decat orezul alb sau cel brun și un gust mai aromat și mai complex. Orezul negru este considerat un superaliment datorita continutului sau ridicat de nutrienți și fitochimicale benefice pentru organism.
In China antica, orezul negru era considerat unic si special astfel incat era interzis tuturor, cu exceptia familiei regale. Este un orez bogat in antioxidanti si nutrienti. Mai multe informatii legate de acest tip de orez le gasiti aici.
Preparare pas cu pas orez negru cu lapte de cocos
Ingrediente:
- 150g orez negru
- 400ml lapte de cocos dens
- 1 lingurita extract de vanilie
- fructe proaspete
- 1 strop de sare
- 1 lingura zahar brun sau miere (optional)
Mod de preparare:
Orezul negru se spala bine in cateva ape pentru a elimina din pigment si amidon. Se lasa la inmuiat in apa rece cel putin o ora sau chiar mai mult.
Dupa ce a stat la inmuiat se clateste iar si se pune la fiert cu cca 400ml apa si un strop de sare. Se poate fierbe si direct in lapte de cocos, dar trebuie amestecat mereu deoarece se tot lipeste de cratita.
Dupa ce fierbe cam 15 min se inlatura apa si se pune laptele de cocos. Nu vorbim aici de laptele de cocos lichid (cel ce se comercializeaza la 1l in supermarket) ci din cel la conserva sau cutii de carton mici.
Se lasa la fiert la foc mic inca 20 de minute. Nu uitati sa amestecati si nu va speriati de textura lui. Orezul negru e putin mai tare si mai lipicios. De fapt asta e farmecul lui alaturi de aroma specifica.
La final, dupa ce se opreste focul puneti extractul de vanilie si adaugati mierea sau zaharul brun daca doriti.
Compozitia se toarna in boluri mici sau pahare transparente si se decoreaza cu fructe . Se potrivesc de minune: zmeura, capsuni, afine, mure, coacaze.
Merge in ambele variante, atat cald cat si rece. Dupa racirea la frigider compozitia se leaga mai bine si devine mult mai densa.
Pentru inspiratie la gatit cu orez negru va las si reteta de salata de orez negru cu avocado si rosii.
Pofta buna si spor la gatit!