S

Sarbusca-ciorba moldoveneasca cu zer

Sarbusca este un fel de ciorba specifica Moldovei numita si ciorba de stana. Se pregateste din ingrediente simple si se acreste cu zer de oaie. Aceasta reteta face parte din retetele trimise de concurenti la concursul “Retete curate de la oameni curati”organizat de Panifcom Iasi. Voi trimiteti retete si aveti sansa sa castigati premii faine, iar eu testez unele dintre ele.

Inainte de a trece la reteta as vrea sa punctez cateva ceva despre sarbusca in conditiile in care eu am respectat reteta trimisa, nu una documentata de mine.

Asadar:

  • Sarbusca este o ciorba de vara ce se face cu zer de oaie.
  • Sarbusca se face cu cartofi noi.
  • La unele retete apare si laptele prins, doar ca ciorba cu lapte prins/iaurt se cheama dresala. Uneori apare si denumirea de nacreala.
  • Uneori sarbusca are ca ingredient si o mana de malai pentru a o ingrosa.
  • Ingredientele sunt dintre cele mai simple si putine la numar: cartofi,ceapa, morcov. In zilele noastre unii mai adauga cate ceva in plus


Sarbusca

Preparare pas cu pas sarbusca

Ingrediente:

  • 2 morcovi
  • 1/4 telina
  • 2-3 cartofi noi
  • 2 cepe
  • 1 ardei gras
  • 1,5 l zer de oaie (sau lapte prins)
  • 1 legatura mare patrunjel
  • 3 linguri ulei de floarea soarelui
  • 2 oua optional
  • sare/piper

Mod de preparare:

Legumele se curata si se spala.

Ceapa se toaca marunt si se caleste in ulei pana devine translucida. Peste aceasta se pun morcovii, telina si ardeiul taiat cubulete. Se amesteca si se lasa cateva minute la calit.
La final se pun cartofii taiati cuburi si se toarna apa cat sa se acopere bine legumele. Se lasa la foc potrivit pana ce legumele s-au fiert.

Sarbusca
ciorba de stana

Cand legumele sunt fierte se adauga zerul in care s-au batut ouale crude. Sarbusca se amesteca si se lasa sa dea un clocot. Se potriveste de gust si se pune patrunjelul verde proaspat tocat.
Se pune capacul si se lasa putin la odihnit.
Sarbusca se serveste calda, dar mai ales rece in zilele fierbinti.

Sarbusca

Pentru inspiratie in materie de ciorbe de vara va las si reteta de ciorba de vara cu pastai galbene.
Spor la gatit!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *