Perioada asta nu se gaseste drojdie, lumea sta mai mult acasa si gateste si asta m-a determinat sa fac o paine cu bicarbonat (soda bread). Pentru inspiratie m-am folosit de reteta celebrului Jamie Oliver marind putin cantitatile.
Painea cu bicarbonat se face foarte rapid si este o alternativa atunci cand nu avem drojdie. De asemenea se poate face paine cu maia, plamadeala sau alti fermenti naturali ce pot determina cresterea acesteia.
Mie mi-a fost destul de greu sa mentin o maia desi iubesc painea cu maia si cred ca aceasta este este cea mai sanatoasa paine .
Preparare pas cu pas paine cu bicarbonat (soda bread)
Ingrediente:
- 100g faina integrala
- 300g faina alba
- 50g fulgi de ovaz
- 1 ou
- 300g iaurt
- 100ml apa
- 1 lingurita zahar
- 1 lingurita bicarbonat
- 1 lingurita sare
Mod de preparare:
Prepararea painii cu bicarbonat este foarte simpla.
Se aprinde cuptorul la 190-200grade Celsius.
Intr-un bol mare se pune faina de grau, cea integrala, fulgii de ovaz, sarea, oul, iaurtul, apa, zaharul si bicarbonatul. Se amesteca ingredientele cu mana atat cat sa le incorporam si sa formam aluatul.
Atentie: painea cu bicarbonat nu se framanta ca painea cu drojdie. Este suficienta doar amestecarea ingredientelor, in caz contrar paine va iesi prea densa.
Se formeza o bila de aluat si se modeleaza cu mana. Aluatul este putin lipicios asa mainile ude cu apa pot ajuta la o modelare mai usora.
Painea se pune pe tava tapetata cu hartie de copt sau faina. Ea se cresteaza cu un cutit ascutit in forma de cruce. Eu am incercat un model gen frunza, dar nu a fost chiar ideea cea mai buna. Pentru infrumusetare se presara deasupra o lingura de fulgi de ovaz si ceva seminte daca aveti.
Tava se da la cuptor pentru cca.50 de minute. Painea trebuie sa fie bine rumenita si sa sune putin a gol atunci cand bati in ea. Ea se coace ceva mai greu decat o paine pe baza de drojdie si exista riscul ca miezul sa ramana usor umed.
Atunci cand e calda painea pastreaza gustul bicarbonatului. Dupa ce se raceste acesta se mai diminueaza.
Textura painii este undeva la mijloc intre paine si chec, adica e o paine putin diferita, dar de altfel rapida si usor de facut.
Pentru inspiratie va invit sa descoperiti si painea cu lapte impletita in trei sau painea fara framantare coapta in oala de fonta
Spor la copt!