Prajitura cu dovleac si nuci este o prajitura cu gust intens de toamna si un colorit la fel de tentant.
Pentru acest weekend a trebuit sa fac o prajitura cu dovleac. Nu aveam o reteta in cap asa ca am plecat de la blatul prajiturii Londra (un pic modificat) si am construit ceea ce vedeti.
Asadar un blat usor crocant, o umplutura aromata si o glazura cu nuci caramelizate.
Preparare pas cu pas prajitura cu dovleac si nuci
Ingrediente blat:
- 200g unt (80% grasime)
- 100g zahar
- 2 oua
- 10g praf de copt
- 1 strop sare
- 1 lingurita coaja de lamaie sau portocala
- 375g faina
Ingrediente umplutura:
- 1 kg dovleac copt (cantarit dupa coacere)
- 2 linguri zahar (optional)
- 1 lingurita rasa scortisoara macinata
- 1/2 lingurita cardamom macinat
- 100g nuci + 2 linguri zahar
Mod de preparare:
Untul se taie bucati si se mixeaza cu zaharul si sarea. Se adauga apoi ouale si coaja de lamaie si se omogenizeaza compozitia.
La final se incorporeaza faina cu praful de copt si se obtine un aluat molicel.
Aluatul se intinde usor pe o hartie de copt si aceasta se transfera direct in tava. Se mai niveleaza putin cu mana daca este nevoie. Aluatul intins se inteapa cu o furculita si apoi tava va merge la frigider pentru cca.30 de minute.
Dovleacul se spala, se taie felii , se curata se seminte si se coace in cuptor pentru cca.30 de minute sau cat este nevoie sa fie copt.
Daca dovleacul este foarte zemos (unori se intampla) il puteti pune intr-o sita la scurs, asa cum am facut si eu.
Dovleacul pasat se amesteca cu scortisoara si cardamom si putin zahar. Uneori dovleacul este foarte dulce asa ca nu este nevoie.
Aceasta umplutura se intinde peste aluat si se da la copt in cuptorul preincalzit la 180 grade Celsius. Prajitura se coace cca. 40 de minute. Blatul trebuie sa fie usor rumenit, iar umplutura de dovleac sa fie legata.
Dupa coacere se transfera prajitura pe un fund de lemn, se racoreste si apoi se portioneaza. Dupa ce s-a portionat se presara nuci tocate caramelizate.
Eu am caramelizat 2 linguri de zahar si apoi am adaugat nucile. Acestea le-am turnat pe o hartie de copt unsa cu ulei. Dupa racire le-am tocat cu un cutit mare bine ascutit. Dupa ce presarati nucile caramelizate presati usor cu o spatula pentru a se fixa. Asezati apoi prajiturile pe un platou si …pofta buna!
Pentru inspiratie va las si reteta de Prajitura de post cu dovleac copt.
Îmi place combinația de dovleac copt cu scorțișoară și cardamom, iar glazura de nuci caramelizate adaugă un plus de savoare și textură. Cu siguranță voi încerca să o prepar și eu în acest weekend. Mulțumesc pentru inspirație, Dana!
Ma bucur ca-ti place! Sper sa fie si la final pe gustul tau.