P

Prajitura cu nuci si crema de cafea

Prajitura cu nuci si crema de cafea a fost prajitura noastra de sfarsit de an. Desi intentionam sa fac un tort racoros, dorinta unui desert cu cafea a castigat in cele din urma.

Este o prajitura destul de simpla atat ca ingrediente, dar si ca executie. Nu e nimic complicat si se face rapid in comparatie cu alte prajituri cu foi si crema.

Prajitura cu crema de cafea

Preparare pas cu pas Prajitura cu crema de cafea

Ingrediente foi cu nuci:

  • 6 oua
  • 200g nuci macinate
  • 150g zahar
  • 100g faina
  • 1 strop sare

Ingrediente foaie cacao:

  • 1 ou
  • 25 ml ulei
  • 70g zahar
  • 70 ml lapte
  • 125g faina
  • 15g cacao
  • 1/2 lingurita bicarbonat

Ingrediente crema de cafea

  • 350g mascarpone
  • 200g smantana pentru frisca (30% grasime)
  • 100g zahar pudra
  • 2 linguri ness pudra (sau espresso scurt)

Ingrediente glazura:

  • 100g ciocolata peste 50% cacao
  • 3 linguri lapte
  • 1 lingura ulei
  • 50g nuci rumenite

Ingrediente pentru insiropat foaia de cacao:

  • 100ml cafea indulcita

Mod de preparare:

Se aprinde cuptorul la 180 grade Celsius.
Ouale la temperatura camerei se mixeaza cu zaharul si un strop de sare pana ce cresc mult in volum si capata o culoare albicioasa. Faina si nucile macinate se adauga in cateva reprize si se incorporeaza incet, cu miscari circulare de jos in sus.

Din aceasta compozitie se coc doua foi in tava tapetata cu hartie de copt. Eu am folosit o tava cu dimensiuni de 30/35cm. Se coc la 180 grade Celsius cca. 15 minute.

Pentru foaia de cacao se amesteca cu un tel oul si zaharul, apoi se adauga cate putin uleiul si laptele. La final se pun ingredientele solide, faina amestecata cu cacaoa si bicarbontul. Va fi o compozitie lichida ce se intinde cu lingura pe hartia de copt din tava.

Se coace cca. 10 minute la 180 grade deoarece este o foaie subtire.

Pentru crema se mixeaza usor smantana pentru frisca cu zaharul pudra si apoi cu mascarponele pana se omogenizeaza si se leaga bine crema. La final se pune nessul sau espressul. Cantitatea de ness este si in functie de gust.
Se poate pune si 1 lingurita de concentrat de cafea pentru un gust mai intens.

Montarea prajiturii:

Montarea prajiturii dureaza foarte putin. Pe un blat de lemn (sau chiar in tava in care s-au copt foile) se pune prima foaie cu nuci, iar deasupra jumatate din crema de cafea. Urmeaza foaia de cacao ce se insiropeaza usor cu cafea indulcita, cu o pensula. Peste aceasta restul cremei si se incheie cu foaia cu nuci.

Prajitura cu crema de cafea

De cate ori se pune o foaie se apasa usor pentru a face priza cu crema.

Peste ultima foaie se toarna o glazura de ciocolata. Ciocolata rupta bucatele se pune intr-o craticioara la bain marie (baie de aburi) impreuna cu laptele si uleiul. Se amesteca usor cu un tel si atunci cand e perfect lichida si omogena se toarna pe prajitura. Glazura se intinde rapid cu o spatula si apoi se presara nuci rumenite si tocate grosier.

Prajitura cu crema de cafea

Prajitura va sta cateva ore la frigider apoi poate fi taiata. Se taie cu un cutit cu lama subtire. Dupa fiecare taietura cutitul se clateste cu apa calda. Bineinteles ca eu nu reusesc niciodata sa tai perfect o prajitura.
Prajitura se pastreaza in frigider sau in camari racoroase.

Prajitura cu crema de cafea

Prajitura cu nuci si crema de cafea este o prajitura delicioasa, usor moale si cu gust special.

Pentru inspiratie va las si reteta de prajitura cu foi cu nuci si ciocolata, prajitura foarte iubita aici in comunitate.

Prajitura cu crema de cafea

Spor la prajiturit!

0/5 (0 Reviews)

CategoriesPrajiturici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *