Pentru ca se apropie Sarbatorile vin cu o reteta de prajitura cu foi cu nuci si ciocolata. De fapt are si o crema caramel, dar ciocolata este predominanta.
Este o prajitura din care se poate infrupta multa lume. Cand eram mai tanara ma speriau prajiturile cu foi deoarece mi se parea ca este prea multa munca. Pe undeva asa e, e mai multa munca, dar si rezultatul este delicios, iar cantitatea obtinuta e generoasa.
Pentru alte retete de prajituri cu foi dati clic aici.
Preparare pas cu pas prajitura cu foi cu nuci si ciocolata.
Ingrediente foi:
- 8 oua
- 200g zahar
- 200g nuci macinate
- 100g faina
- 1 strop sare
Ingrediente crema de ciocolata:
- 250g ciocolata (peste 50% cacao)
- 250ml smantana pentru frisca (peste 30% grasime)
- 100g unt (peste 80% grasime)
- 3 linguri cirese amarene tocate (sau visine)
Ingrediente crema caramel:
- 250g zahar
- 200g smantana (peste 30% grasime)
- 200g mascarpone
- 50g unt (peste 80% grasime)
Glazura:
- 150g ciocolata (peste 50% cacao)
- 50ml smantana pentru frisca
Preparare:
Ouale se mixeaza cu zaharul si sarea cca sapte-opt minute. Compozitia va creste mult in volum si va capata o culoare albicioasa. Deasupra se adauga cate putin nucile macinate si faina. Se amesteca usor cu miscari largi de jos in sus.
Se aprinde cuptorul la 180 grade Celsius si se tapeteaza cu hartie de copt doua tavi mari de cuptor (cele care vin in dotarea oricarui cuptor).
Compozitia se imparte in doua parti egale si se toarna in tavi. (tava are cca.30/40cm -masurata in interior).
Foile se coc in cuptorul preincalzit la 180grade Celsius timp de cca.10 minute.
Se lasa la racit, apoi fiecare foaie se taie in doua pe latime obtinand astfel patru foi.
Crema de ciocolata:
Smantana se pune la infierbantat la foc mic intr-o cratita de inox cu fund dublu. Ea nu trebuie sa fiarba ci doar sa fie fierbinte. Se ia vasul de pe foc si se adauga ciocolata rupta bucati mici. Compozitia se amesteca cu un tel pana ce toata ciocolata s-a topit si devine omogena. Eu am folosit ciocolata Callebaut si aceasta se comporta foarte bine. La final se adauga untul topit bucatele si se incorporeaza. .
Crema de ciocolata se da la rece pentru cel putin doua- trei ore. Inainte de folosire ea se mixeaza putin pentru a o aera.
Crema de caramel:
Zaharul se pune la caramelizat, la foc mic intr-o oala de inox cu fund dublu. In momentul in care acesta este aramiu (nu ars deoarece devine amar) se adauga smantana si se amesteca usor. Aveti grija ca focul sa fie cel mai mic. Compozitia va face bulbuci si scoate aburi. Amestecati si lasati pe foc pana ce zaharul s-a topit complet si compozitia are aspectul unui sos.
Luati de pe foc, adaugati untul si amestecati. Lasati sa se raceasca la temperatura camerei sau undeva unde e mai racoare. Cand acest sos a devenit mai dens se amesteca cu mascarponele atat cat sa se omogenizeze compozitia.
Asamblarea prajiturii
Avem patru foi si doua crème.
Eu am facut asa: o foaie + 2/3 din crema de ciocolata + cirese amarene tocate grosier, foaie + 2/3 din crema de caramel , foaie + 1/3 crema de ciocolata intinsa subtire + 1/3 din crema caramel + foaie + glazura .
Deasupra vine o glazura. Ciocolata se topeste la bain marie impreuna cu smantana pentru frisca. Glazura se toarna calda peste prajitura si se intinde uniform cu o spatula de patiserie. Puteti face ca si mine un model cu furculita pentru a creea un efect dragut.
Eu am si insiropat foarte putin foile cu zeama de ciresele amarene. Doar le-am stropit putin.
Inainte de taiere prajitura trebuie sa stea la rece macar doua-trei ore. Eu am tinut-o in camara.
Se taie in bucati in forma dorita. Este o prajitura delicioasa, satioasa cu gusturi bine definite in straturile ei.
Recomand sa pastrati in frigider prajitura cu foi cu nuci si ciocolata acoperita cu folie alimentara sau in cutii speciale pentru a evita uscarea.
Spor la prajiturit!
Ce dimensiuni au tavile, te rog? Prajitura arata foarte apetisanta.
Tavile sunt cele mari de aragaz. Ale mele au cca 43/32 cm.
Spor!
Dna Burlacu, am tavi cu aceleasi dimensiuni, am respectat reteta intocmai, au iesit doar doua foi subtiri. eu chiar nu stiu cum ati reusit dvs sa taiati foile acelea in doua, ele fiind, repet, de 0.5 grosime, deci f subtiri. Sunt nevoita sa mai sparg inca 8 oua, inca 200 gr nuci , plus zahar si faina, ca sa pot scoate o prajitura, cat de cat….
Vad ca nu ati inteles. Poate nu m-am exprimat eu suficient de bine.
Foaia in forma de dreptunghi se imparte in doua dreptunghiuri mai mici. Nu se taie pe lungime.
daca poza e conforma cu realitatea, nu asa arata o foaie coapta in tava de 43/32, ale dvs arata ca foi coapte in tavi mult mai mici, credeti-ma…in fine…
Masurate in interior, da cca 43/32.
Doamna, aveti dreptate, am citit pe diagonala :)) aveti scuzele mele 🙂
Unde gasesc acum cirese amarene?
Se gasesc de obicei la Lidl, in special cand este saptamana italiana.
Multumesc frumos!
Cu placere!
Super prajitura am făcut-o azi dimineață,o să mai incerc si altele!
Ma bucur! Sper sa gasiti si alte retete pe placul dvs.
La crema caramel trebuie smantana normala de gatit?
Smantana de oricare, preferabil cu peste 25% grasime (de gatit sau pentru frisca).
Am facut prajitura. Este absolut delicioasa ????
Multumesc pentru reteta !
https://miremirc.ro/prajituri/prajitura-cu-foi-cu-nuci-si-ciocolata/
Cu placere!
Prajitura asta este tare iubita si de multa lume incercata.
Ma bucur ca v-a placut!