Imi place mult malaiul cu fructe (retete pe baza de lapte/iaurt), dar mi-a cazut sub ochi reteta asta de malai de post cu dovleac copt si imediat m-am activat. Intr-o carticica veche numita “Din bucataria taraneasca traditionala” ma astepta aceasta reteta pe care am modificat-o putin.
In carte cantitatea de faina mi s-a parut prea mare pentru cat lichid se afla in bol asa ca am redus-o si bine am facut.
Preparare pas cu pas malai de post cu dovleac copt
Ingrediente:
- 500g dovleac copt
- 250g malai (faina de porumb)
- 100g faina de grau
- 175ml ulei
- 30g drojdie proaspata
- 100g zahar
- 1 strop sare
- coaja rasa de lamaie
- Melinis cu afine (optional la servire)
Mod de preparare:
Dovleacul spalat se taie felii si se pune la copt in cuptor, la cca.180 grade Celsius, cca. 25 de minute. Eu il pun la copt cu tot cu coaja si apoi cu o lingura scot foarte usor miezul. Dovleacul se paseaza si se lasa la racit. Se cantareste dupa coacere si curatare de coaja.
Nu indepartati zeama lasata de dovleac. Dovleacul meu a fost destul de zemos. In caz ca aveti unul mai deshidratat cred ca ar trebui redusa putin cantitatea de malai.
Drojdia se dizolva cu o lingurita de zahar si doua de apa si se lasa cca 10-15 minute.
Se aprinde cuptorul la 180 grade Celsius.
Dovleacul copt rece si pasat se amesteca cu zaharul, uleiul, sarea si drojdia. Se adauga malaiul (faina de porumb) si faina de grau. La final se pune si coaja rasa de la o lamaie (preferabil bio). Aceasta aduce un gust suav.
Compozitia pentru malai de post cu dovleac copt trebuie sa fie moale. Aceasta se toarna intr-o tava tapetata cu hartie de copt sau unsa bine cu ulei. Tava mea cred ca are dimensiuni de cca.25/35 cm.
Se coace in cuptorul preincalzit la 180 grade, timp de 30-35 de minute.
Servire
Malaiul cu dovleac se lasa putin la racorit in tava apoi se taie bucati. Se poate manca simplu sau asezonat smantana/dulceata/miere. Noi l-am savurat cu Melinis cu afine (o miere cu fructe absolut delicioasa). Procesul de obținere a Melinisului cu afine presupune utilizarea unei tehnologii ce permite imbinarea afinelor proaspete cu mierea naturala de salcam, ingredientele contopindu-se la temperaturi sub 35˚C, rezultatul fiind un produs unic pe piata, sanatos și savuros, ce păstreaza calitatile naturale ale ingredientelor.
A iesit tare bun, mult mai bun decat m-am asteptat. Are un gust aromat de dovleac copt cu usoara mireasma de lamaie, textura moale si o culoare ce te cucereste din prima.
Sper sa incercati si voi reteta.
Ma gasiti si pe Instagram .
Spor la prajiturit!