Prajitura cu foi de miere si crema de nuci este rezultatul statului in casa. Daca tot am timp la dispozitie si ceva ingrediente, am tesat o noua prajitura. De fapt foile cu miere de albine sunt aceleasi de la prajitura Divina (putin modificata), iar crema o bunatate cu nuci si frisca. Pentru un gust acrisor am adaugat si putin gem de visine, dar cred ca merge si magiun sau orice alt gem acrut.
Avantajul
prajiturilor cu foi este cantitatea destul de mare a prajiturilor dintr-o
portie. De obicei prajiturile cu foi sunt iubite de romani si pe buna dreptate.
Era o vreme cand prajiturile cu foi ma speriau, in special intinsul acestora,
dar la prajitura asta foile chiar se intind usor.
Preparare pas cu pas a prajiturii cu foi de miere si crema de nuci
Ingrediente foi:
- 2oua
- 50ml lapte
- 100g unt
- 200g zahar
- 4 linguri miere
- 1 lingurita bicarbonat de sodiu
- 450g faina
Ingrediente crema:
- 400g smantana pentru frisca (peste 30% grasime)
- 300g nuci
- 50g zahar
- 200g gem de visine
Mod de preparare:
Prepararea foilor cu miere este un relativ simpla. Cred ca doar intinderea foilor necesita putina rabdare.
Intr-o cratita incapatoare punem toate ingredientele pentru foi, cu exceptia fainii, adica: ouale, laptele, untul, zaharul, mierea de albine, bicarbonatul si un strop de sare.
Cratita se pune la foc mic si se amesteca usor si continuu pana ce compozitia capata culoarea caramelului. Am zis de o cratita incapatoare pentru ca aceasta compozitie se va umfla mult deoarece are bicarbonat in compozitie.
Se inchide focul si se adauga faina cate putin si amestecand. Va rezulta un aluat moale si lipicios. Acesta se lasa la racit.
Se aprinde cuptorul la 175-180 grade Celsius. Pe o planseta presarata cu faina se imparte aluatul in patru partie egale. Fiecare parte de aluat se va intinde cu sucitorul direct pe o coala de hartie de copt presarata cu faina. Foaia va fi dreptunghiulara cu dimensiuni aproximative de 25/35cm.
Foaia de copt se transfera direct in tava de copt. Se da la copt pentru cca.5 minute. Se coace foarte repede, asa ca aveti grija sa nu o ardeti. In momentul in care si-a schimbat culoarea, adica a devenit mai inchisa inseamna ca e coapta. Se scoate din tava cu tot cu hartie se se aseaza pe un blat drept. Cat este fierbinte este si foarte fragila, dar dupa racire devine tare.
Foile se coc pe rand si aceasta etapa este foarte rapida.
Smantana pentru frisca se mixeaza impreuna cu zaharul pana se intareste si se tine de paletele mixerului.
Nucile se macina, iar pentru un gust mai bun recomand rumenirea usoara inainte de macinare. Acestea se amesteca cu frisca.
Asamblare
Pentru asamblare procedam asa: pe un platou intins (fund de lemn) punem o foaie, apoi crema de nuci, alta foaie, apoi gem de visine+crema de nuci, alta foaie si crema de nuci + foaie. Dupa punerea fiecarei foi apasam usor cu mana pentru a face priza.
Peste prajitura punem un alt fund de lemn mai greu si o dam la frigider pentru cateva ore bune sau chiar peste noapte.
Inainte de taiere prajitura se poate pudra cu zahar, dar eu am lasat-o asa simpla.
Se taie atat cat se mananca, nu toata deodata deoarece risca sa se usuce si se pastreaza la frigider sau intr-un loc racoros.
Prajitura cu foi de miere si crema de nuci se topeste in gura si merge perfect in orice zi de sarbatoare.
Sper sa va placa la fel de mult.
Spor la prajiturit!