dulceata de toporasi

Ati mancat vreodata dulceata de toporasi?


Toporasii (Viola Odorata) sunt printre primele flori de primavara. Pe langa frumusetea si gingasia lor, acestia au si multe proprietati benefice pentru organismul uman.
Asadar sunt plante comestibile de la care se pot folosi florile, frunzele si radacinile.
Florile sunt o nebunie si in bucatarie. Ele pot ajunge si sirop, jeleu sau se pot glasa si folosi pentru decorul torturilor si prajiturilor.

Prima data am gustat aceasta delicatesa la Anca, colega mea de la Convivia. Imi place foarte mult culoarea si mi-am dorit sa incerc si eu ca doar ador experimentele in bucatarie. Dupa ce m-am consultat cu Anca am ales sa merg pe tehnica dulcetii de trandafir.
Florile se culeg din zone nepoluate, departe de trafic si praf . Ai mei sunt din luminisurile padurii Barnova.

E mai greu cu cantaritul sau numaratul florilor, dar voi merge pe masuri.

Preparare pas cu pas dulceata de toporasi

Ingrediente:

  • 1 masura zahar
  • 1 masura apa
  • 2 masuri petale de toporasi
  • 1/2 lamaie mica (sau o lingurita sare de lamaie)

Mod de preparare:
Toporasii proaspat culesi se desfac de partea verde, adica folosim doar petalele. Este ceva de munca aici, dar nu intrati in panica. Orice lucru fain se dobandeste cu efort.

Eu am strans o galetusa de 500ml de toporasi, iar dupa curatare au scazut cam o patrime.
La aceasta dulceata avem nevoie de un sirop si orice sirop contine o parte zahar/o parte apa. Am folosit ca masura niste boluri mici si am avut cca 100g zahar + 100ml apa.
Punem la foc mic intr-o cratita de inox apa si zaharul si fierbem pana se leaga putin siropul. Deoarece cantitatea este mica va fierbe si se va lega rapid (cca.5minute)

Petalele se freaca bine cu o lingura zeama de lamaie sau o lingurita rasa sare de lamaie. Sa nu va sperie, dar toti toporasii vor deveni cca o lingura mare de petale frecate.

Cand siropul este legat se adauga petalele de toporasi si se mai fierbe cateva minute. Teoretic ar trebui de strans spuma de deasupra, dar la cantitatea asta mica nu prea s-a putut.

dulceata de toporasi

Ca la orice dulceata, aceasta se pune in borcane spalate si uscate perfect. Recomandarea este ca borcanele sa stea la intuneric pentru a nu-si pierde culoarea.

Sper ca v-am starnit curiozitatea si pofta de experimente. Culoarea acestei dulceti este unica si absolut fermecatoare. Gustul e usor acrisor si cu parfum discret.

Ma gandesc sa o folosesc la o ocazie speciala pentru ca prea fain arata.

dulceata de toporasi

Spor la treaba!
Voi ce flori inedite ati folosit in bucatarie?

CategoriesFacute in casa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *