F

Flori de dovlecel in aluat tempura

Flori de dovlecel tempura6

Deja nu mai este o mirare sau un secret ca florile de dovlecel sunt comestibile, ba chiar este si un trend al florilor comestibile, din ce in ce mai multe si mai faine.

Daca vara trecuta am probat varianta de flori de dovlecel umplute cu branza  acum m-a oprit asupra aluatului tempura.

Aluatul tempura desi aparent seaman cu un aluat de clatite, privit in profunzime nu e chiar asa.

Cele mai multe detalii si explicatii bune le-am gasit pe blogul unei japoneze native .

Aluatul tempura a aparut in Japonia la sfarsit de sec.16 inceput de secol 17 conform Wikipedia , acesta servind la acoperirea fasiilor de legume sau fructe de mare prajite ulterior in baie de ulei.

Pentru primii pasi in tempura trebuie sa tineti cont de cateva aspecte:

  • toate ingredientele trebuie sa fie reci;
  • nu se pune sare in aluat /legume/fructe de mare ;
  • avem nevoie de o baie de ulei unde temperatura trebuie sa fie in jur de 180 grade Celsius;

Ingrediente:

  • 10 flori de dovlecel (sau bucati, fasii de legume)
  • 1 ou
  • 250 apa minerala
  • 130g faina de grau
  • 500ml ulei vegetal

Mod de preparare:

 

Flori de dovlecel tempura2

 

La aluatul tempura  ingredientele trebuie sa stea la frigider inainte de folosire. De asemenea apa poate contine si farame de gheata. Aluatul rece in contact cu uleiul fierbinte reduce putin temperatura si nu permite activarea glutenului din faina. Adica vom obtine tempura perfecta si nu un aluat moale sau cleios.

Prima data amestecam oul batut cu apa minerala  (puteti folosi si apa simpla sau chiar  bere).  Faina se toarna deasupra si nu se amesteca ca la orice aluat, ci doar foarte putin, mai mult prin apasare decat prin invartire, totul cu miscari usoare. Acest aluat ne permite, ba chiar ne recomanda formarea cocoloaselor de faina.

Uleiul se infierbanta la 180 grade Celsius. Florile de dovlecel sau legumele se dau prin aluat si se introduce in baia de ulei. Pentru flori care sunt foarte fragede, nu este nevoie de mai mult de 1 minut de prajire, pe fiecare parte.

 

Flori de dovlecel tempura3

 

Acestea se scot cu o paleta cu gauri si apoi se pun pe servetele.

Sarea se adauga doar la servire, aceasta pentru a nu le inmuia si a le pastra usor crocante.

 

Flori de dovlecel tempura5

 

De regula legumele tempura se servesc langa un sos. Am ales sa fac un sos de usturoi cu putin ghimbir si smantana.

Desi pare mult si complicat , de fapt este simplu si delicios. La mine urmatoarea incercare va fi cu creveti.

Sa aveti spor si pofta !

Flori de dovlecel tempura4

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *