Sper ca v-am starnit interesul cu aceasta paine cu usturoi. Eu iubesc ustroiul in toate combinatiile posibile, mai putin la desert bineinteles.

Am tot vazut pe grupurile de Facebook moldovenesti (din Rep. Moldova) niste chifle mici cu usturoi. Ei le numesc pampuste cu usturoi. In zona in care am crescut eu, pampustele sunt gogosi dulci pe baza de untura, asa ca am o mica dilema aici.

paine cu usturoi

Painea cu usturoi este de fapt o paine framantata cu iaurt, ceva mai moale fata de o paine obisnuita si asezata in tava sub forma de chifle mici. Asta inseamna ca le vom manca cu usurinta desprinzandu-le rapid una de alta.

Gustul e tare bun, asta daca va place usturoiul, iar reteta e simpla.

Preparare pas cu pas paine cu usturoi

Ingrediente:

  • 500g faina
  • 25g drojdie
  • 250ml iaurt (chefir, lapte batut)
  • 100ml apa
  • 25 ml ulei
  • 1 lingurita sare
  • 1 ligura zahar

Mujdei de usturoi:

  • 2 catei de usturoi
  • 2 fire usturoi verde
  • 1 lingura ulei
  • 2 linguri apa

Mod de preparare:

Se dizova drojdia cu o lingura de apa si una de zahar

Faina cernuta se amesteca cu drojdia dizolvata, sarea, iaurtul si apa calduta. Toate se amesteca astfel incat sa se incorporeze toate ingredientele. Daca mai este nevoie de apa mai adaugati putin. Cantitatea de apa difera si in functie de ce fel de iaurt/lapte batut/chefir folositi.

Acest aluat trebuie sa fie unul mai moale, adica ceva mai fluid decat cel de paine.

La sfarsit adaugam cate putin uleiul si framantam aluatul cateva minute. Acoperim ligheanul si-l lasam la dospit 30-40 de minute, la loc caldut daca se poate.

Pregatim o tava rotunda si o tapetam cu hartie de copt (merge la fel de bine si in tava de alta forma).

Aprindem cuptorul la 180 grade Celsius.

Aluatul dospit se imparte in cca.12-15 bucati. Ficare bucata se modeleaza pe planseta astfel incat sa aiba forma rotunda. Teoretic ar fi trebuit sa fie mai mici (poate reusiti voi).

paine cu usturoi

Painicile astea le puteti unge cu ou sau cu apa. Eu le-am dat putin cu apa si apoi le-am bagat la cuptor, asta pentru ca ma grabeam. Teoretic ele mai pot fi lasate la crescut in tava inca vreo 30 de minute inainte de a fi puse la copt.
Asadar le dam la copt in cuptorul preincalzit la 180 grade Celsius pentru cca 30-35 de minute.

Preparare mujdei

Cat timp se coc pregatim mujdeiul de usturoi. Usturoiul curatat si spalat se paseaza cu putina sare. Se adauga apa si uleiul.

Mujdeiul trebuie sa fie mai lichid deoarece il vom intinde peste paine si trebuie sa patrunda putin in coaja.

Cand painea este coapta si usor rumenita o scoatem din cuptor si intindem mujdeiul de usturoi pe toata suprafata. Recomand folosirea unei pensule de silicon pentru o distribuire uniforma. Acoperim tava cu un prosop si lasam asa cel putin 10-15 minute.

Apoi liber la mancat paine cu usturoi sau chifle cu usturoi, depinde cum vreti sa le numiti. Sunt pufoase si usturoiate. Noi le-am mancat la cina cu niste camembert copt , dar si adoua zi cu un bors de legume.

paine cu usturoi

Sunt perfecte si simple.

Spor la copt!

CategoriesCopturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *