Va place leurda? Daca da, va provoc la o paine cu leurda facuta in casa. Daca nu va place, insist sa-i acordati o sansa deoarece chiar merita.
Leurda este o planta cu proprietati benefice pentru organism si perioada asta ne putem bucura de ea. Desi initial nu mi-a prea placut, acum sunt o fana declarata a leurdei. Drept urmare pe blogul meu veti gasi multe retete cu leurda cele mai cautate fiind focaccia cu leurda si pate de leurda cu nuci.
Pentru cei ce nu cunosc aceasta planta sa stiti ca o gasiti doar la piata, frunza este lucioasa si de un verde intens iar mirosul este de usturoi. De fapt leurda se mai numeste usturoi salbatic .
Ingrediente:
- 500g faina
- 100g leurda (1 legatura mai mare) + 75 ml apa
- 30ml ulei
- 250-300 ml apa
- 1 pliculet drojdie uscata
- 1 lingurita sare
Mod de preparare paine cu leurda:
Leurda se spala bine sub jet de apa si se taie bucati. Se pune intr-un vas inalt impreuna cu 75 ml apa si se mixeaza cu un blender de mana. Leurda trebuie sa aiba consistenta unui sos mai dens.
Faina se amesteca cu drojdia uscata si sarea. Deasupra se toarna leurda, uleiul si apa calduta. Se amesteca usor si se framanta cateva minute.
Aluatul pentru paine cu leurda se lasa la crescut cca. 30 de minute.
Se aprinde cuptorul la 230 grade Celsius si se pregateste o tava tapetata cu hartie de copt.
Aluatul va fi putin lipicios si usor moale, asa ca se va lucra cu faina pe un blat de lucru. Eu am impartit aluatul in patru parti egale si am facut doua baghete si doua painite rotunde.
Puteti face o singura paine mare sau chifle, baghete etc.
Tava se pune in cuptorul preincalzit si se lasa la temperatura de 230 de grade Celsius cca. 10 minute, apoi se reduce temperatura la cca 180 grade Celsius si se mai lasa cca 20 de minute. In acelasi timp putem pune (eu am pus) un vas cu apa in cuptor pentru a obtine o coaja mai crocanta.
Chiar asa a iesit painea mea leurda, cu coaja crocanta, miezul moale si gust de usturoi.
Acest gen de paine facuta in casa merge perfect la micul dejun cu putin unt sau alaturi de un ou posat, branza sau orice va trece prin cap.
Pentru mai multe idei de gatit leurda va recomand 10 idei de Meatless Monday de pe blogul Adelei.
Sa aveti pofta!
Pe același sistem cred ca ar merge și niște paste (tagliatelle) colorate în verde-brotăcel cu leurdă.
Cu siguranta! Daca punem si un sos de smantana cu ceva grogonzola deja e nebunie :).