Focaccia face parte din tentatiile culinare italiene alaturi de pizza si piadine. Farmecul focacciei este ca merge foarte bine ca aperitiv, paine la un fel principal sau gustare.
Retetele de focaccia difera in functie de regiunile Italiei. Cert este ca aluatul de focaccia este unul cu mult ulei de masline si sare, dar si o perioada de dospire mai lunga decat al aluatului de pizza.
Topingurile pot fi diferite. Deoarece suntem in plin sezon de leurda am ales o focaccia cu leurda si alegerea a fost minunata.
Pentru reteta de aluat m-am folosit de o carte pe care am gasit-o in Perugia, la prima mea vizita in Italia. Este vorba de cartea “Pane di casa, focacce, pizze, piadine e tigelle”.
Preparare pas cu pas focaccia cu leurda
Ingrediente aluat de baza focaccia:
- 350g faina grau
- 150ml apa calduta
- 15g drojdie proaspata
- 1 lingura sare
- 60 ml ulei de masline
- 1 lingura pasta leurda
Toping:
- 2 linguri pasta de leurda
- 2-3 linguri ulei de masline
- 1 lingurita de sare grunjoasa
- 2 linguri nuci
Mod de preparare:
Pentru inceput pasam la robot o legatura mare de leurda.
Faina si sarea se amesteca cu drojdia dizolvata si apa calduta. Se framanta un pic aluatul si apoi se adauga o lingura de pasta de leurda si cate putin uleiul de masline. Aluatul de focaccia se framanta cca. 10-15 minute si se lasa la dospit cca. 1 ora.
Aluatul dospit se intinde intr-o tava dreptunghiulara. Deoarece aluatul are o consistenta destul de moale, nu este nevoie de sucitor. Il puneti direct in tava si il modelati acolo. Grosimea trebuie sa fie de cam de 1-1,5 cm.
Deasupra se intinde leurda pasata. Cu degetele se fac acele mici denivelari prin apasare apoi se stropeste cu ulei. Se adauga sarea si nucile.
Focaccia noastra se mai lasa vreo 20 de minute la crescut in tava.
Se coace timp de 25 de minute la 200 grade Celsius.
Atunci cand este gata se lasa putin la racorit apoi se taie in bucati patrate.
O bunatate a fost focaccia cu leurda, pacat ca s-a terminat cam repede. Daca nu va place leurda puteti sa folositi orice alta planta aromatica, masline sau sa o lasati doar cu ulei si sare.
Sa aveti spor si nu uitati ca puteti sa o luati si la pachetel, la drum sau la picnic!