F

Focaccia cu masline

Sa ziceam ca o zi friguroasa de iarna se potriveste de minune cu o felie fierbinte de focaccia cu masline. De fapt, focaccia ar merge oricum pentru ca este foarte gustoasa, indiferent cu ce o innobilam sau ce anotimp este.
Nu prea inteleg cum italienii se bucura mereu de paste, pizza, focaccia etc si isi pastreaza supletea.

In una din calatoriile mele in Italia am gasit o carte de bucate dedicata doar aluaturilor italiene. Ma bucur ca mi-am luat-o pentru ca acolo sunt tot felul de variante si combinatii.

Pe blog mai am o reteta de focaccia cu leurda, o bunatate ce poate fi facuta in primavara, sau chiar acum daca inlocuim leurda cu altceva.

Sa trecem la treaba.

Ingrediente aluat foccacia cu masline:

  • 700g faina grau
  • 300 ml apa calduta
  • 25 g drojdie proaspata
  • 1 lingura sare
  • 60 ml ulei de masline
  • 150g masline Kalamata (sau de care va plac)

Ingrediente topping:

  • 30ml ulei
  • 1 lingurita cu varf sare
  • 1 lingurita cu varf oregano uscat sau proaspat

Mod de preparare focaccia cu masline:

Prepararea focacciei este foarte simpla si nu necesita prea mult timp. Chiar ma intreb de ce nu o fac mai des.

Maslinele se taie in bucati mai mari.

Drojdia se dizolva cu putina apa calduta si se toarna peste faina. Se adauga sarea si apoi se framanta aluatul amestecand acestea cu apa calduta. Se toarna cate putin uleiul si la sfarsit maslinele taiate bucati. Framantarea va dura cca. 10 minute.

Aluatul obtinut va fi unul moale si se lasa la dospit cca. o ora.

Cuptorul se deschide la 200 grade Celsius.
Aluatul de focaccia se pune intr-o tava de cuptor tapetata cu hartie de copt. Deoarece consistenta lui este una moale nu se impune intinderea lui cu sucitorul. Aluatul se pune direct in tava si se intinde usor cu mana. Grosimea alutului trebuie sa fie de 1-1,5cm.  Va iesi putin neregulat, dar asta e si farmecul.

Dupa ce am intins aluatul ne mai bagam putin degetele deasupra astfel incat se fie mici denivelari. Se stropeste cu ulei de masline, se presara sare si oregano, dar se mai pot adauga si deasupra cateva masline.

Focaccia cu masline se coace timp de 25 de minute, la 200 grade Celsius.

Dupa coacere o lasam putin la racorit si apoi o taiem in ce forme dorim. Este absolute delicioasa si se poate servi la orice ora a zilei. Cred ca as putea manca zilnic asa ceva.

Sa aveti pofta la focaccia cu masline!

CategoriesPaine

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *