Cand ti se face dor de un salam de biscuiti-reteta copilariei, atunci iti sufleci manecile si te apuci de treaba. De fapt e cam impropriu spus ca iti sufleci manecile. Acest desert se face rapid si fara bataie de cap.
Erau vremuri in care salamul de biscuiti era la loc de cinste pe masa de sarbatori, dar in acelasi timp era desertul pe care noi, copii fiind il faceam singuri si-l mancam indiferent cum iesea. De obicei avea rahat si esenta de rom. Acum am mai adaugat merisoare pentru ca sunt acrisoare si merg perfect in aceasta combinatie, dar si nuci prajite.
La reteta asta am mai scazut cantitatea de zahar din reteta originala si credeti-ma ca a iesit foarte bun.
Ingrediente:
- 450g biscuiti simpli
- 150g zahar
- 100ml apa
- 200g unt
- 50g cacao
- 4-5 cuburi rahat
- 2 linguri nuci prajite
- 2 linguri merisoare
- 1 lingura rom (sau putina esenta de rom)
Mod de preparare salam de biscuiti-reteta copilariei:
Biscuitii se rup bucatele si apoi o parte dintre acestea vor fi faramitate foarte marunt. Demult faceam treaba asta cu mainile sau cu un sucitor. Acum e mai usor deoarece ma folosesc de robot. Pun biscuitii la robot, dar am grija sa nu fie macinati complet deoarece nu ar mai avea farmec. Este important ca la taiere sa se observe bucatele de biscuiti.
Punem biscuitii faramitati intr-un bol mare.
Intr-un ibric turnam apa si zaharul si-l punem la foc mic. Lasam siropul sa fiarba cateva minute. Timpul se ia in calcul de cand incepe sa fiarba, nu de cand se pune ibricul pe foc.
Rahatul se taie cubulete, iar nucile se taie grosier.
In bolul cu biscuitii faramitati adaugam siropul fierbinte, untul taiat cubulete, cacaoa, esenta de rom, rahatul si fructele uscate. Amestecam cu mana pana se incorporeaza toate ingredientele. Aveti grija sa nu va frigeti la mana, asadar lasati putin sa se racoreasca dupa ce ati turnat siropul.
Pregatim o coala de celofan (hartie de copt) pe care o presaram cu cacao. Daca nu va place cacaoa deasupra, puteti pune nuca de cocos sau chiar nuca macinata. In copilarie puneam zahar amestecat cu cacao.
Din compozitia facuta ne iese un salam de biscuiti mare. Daca doriti, compozitia se poate imparti in doua si facem doua bucati mai mici.
Compozitia se intinde sub forma unui salam. Se ruleaza strans celofanul si se strange la capete.
Salamul de biscuiti se da la rece pentru cateva ore. Ulterior el se taie in felii atunci cand se serveste. Restul se pastreaza la frigider sau undeva la rece. Gustul lui cu siguranta te va duce in copilarie si te va face sa mai vrei o feliuta.
Pentru o varianta vegana sau de post aveti reteta aici.
Spor la prajiturit salam de biscuiti-reteta copiariei!