De mult imi doream sa fac niste gogosari umpluti cu quinoa la cuptor. Ideea nu este chiar a mea, ci vine de la Bogdan Puiu. Pe el l-am auzit toamna trecuta vorbind de combinatia asta.
Plecarea a fost de aici, iar reteta este foarte simpla si am adaptat-o dupa gusturile mele.
Proababil ca stiti ca quino este o cereala recomandata de nutritionaisti mai ales deoarece contine proteine de calitate, are mult calciu si magneziu. De asemenea nu contine gluten asa ca poate fi consumat fara probleme de persoanele cu intoleranta.
Cum in dulapul meu se adunasera cateva pungute de quinoa de toate culorile de la Sano Vita, mi-am zis ca este nevoie de niste retete. La aceasta reteta am folosit quinoa alba si neagra pentru ca am vrut sa aduc putina culoare umpluturii.
Buni, buni gogosarii astia!
Ingrediente:
- 6 gogosari potriviti
- 100g quinoa
- 1 ceapa mica
- 1 morcov
- 4 ciuperci champignon
- 4 nuci
- 1 rosie
- 2 linguri ulei
- sare + piper
- cateva crengute cimbru
- 1 cana suc de rosii
Mod de preparare gogosari umpluti cu quinoa la cuptor:
- Gogosarii se spala, li se taie capacele si li se scot semintele
- Quinoa se pune intr-o sita deasa si se clateste bine in cateva ape. Aceasta operatiune se face pentru a inlatura saponina, o substanta cu gust amarui ce se gaseste in quinoa.
- Intr-o cratita se pune la fiert quinoa cu apa si sare. De regula la o masura de quino se pun doua masuri de apa. Se lasa la fiert, la foc mic cca. 25 de minute.
- Legumele se toaca marunt, iar morcovul se da prin razatoare.
- Intr-o tigaie cu doua linguri de ulei se calesc foarte putin legumele, in urmatoarea ordine: ceapa, morcovul, ciupercile, nucile si rosiile.
- Quinoa fiarta se scurge de apa (daca cumva a mai ramas) si se amesteca cu legumele calite. Se adauga sare si piper.
- Gogosarii se umplu cu compozitia pregatita si se pun intr-o tava de yena sau ceramica.
- In tava se toarna sucul de rosii diluat cu putina apa. Deasupra se pun cateva crengute de cimbru.
- Tava se acopera cu o folie de aluminiu si se da la cuptor, la 200 grade Celsius pentru vreo 40-45 de minute. In ultimile 10 minute se indeparteaza folia si se lasa gogosarii descoperiti.
Acesti gogosari umpluti cu quinoa la cuptor m-au surprins foarte placut. Gogosarii au un gust usor dulceag si se combina foarte bine cu compozitia de quinoa si legume. De asemena nucile si sucul de rosii vin sa completeze gustul preparatului.
Asadar va recomand cu drag aceasta reteta, dar si cea de rosii umplute cu quino.
Daca nu doriti un produs de post puteti sa-l serviti cu o lingura de smantana. O bunatate!
Sa aveti pofta!
Imi lasa gura apa.Dar,la vremea asta nu cred ca mai sunt gogosari.Nu am pregatit niciodata quinoa.Am sa vad cum sa o pregatesc,poate ardei umpluti sau…..Cu toata stima,violeta.