Perioada de pus muraturi e cam la sfarsit. Pe ultima suta de metri am reusit sa pun si eu niste gogosari in otet umpluti cu struguri si conopida.
De obicei gogosari din astia pune soacra mea si de fiecare data ii ies foarte buni. Am preluat reteta de la ea ca sa o pot impartasi cu voi.
Gogosarii astfel pusi sunt minunati la iarna alaturi de o friptura sau de orice altceva ce va inspira.
Nu pot sa va dau cantitati exacte la toate ingredientele pentru ca depinde de cat doriti sa puneti.
Ingrediente:
- gogosari frumosi fara pete
- conopida buchetele
- struguri negri
- hrean
- telina
- otet
- apa
- sare grunjoasa
- piper boabe
- foi de dafin
- boabe de mustar
Mod de preparare:
Gogosarii se spala si se curata de cotoare si seminte.
In fiecare gogosar punem o bucatica de hrean , una de telina, un buchetel de conopida si un fragment dintr-un ciorchine de strugure.
Umplem toti gogosarii . Pe fundul borcanului punem 2 bucati de hrean, apoi asezam gogosarii . In locurile in care ramane spatiu liber punem buchetele de conopida, struguri, bucati de telina si bucatele de hrean. Hreanul este un conservant natural asa ca nu trebuie sa-l uitam.
Pentru solutie folosim o parte otet la doua parti apa. Pentru 1 litru de solutie se adauga 1 lingura mare de sare neiodata si 3-4 linguri de zahar.
Acestea se pun la fiert impreuna cu boabe de piper si foi de dafin. Cand incepe solutia sa clocoteasca o turnam fierbinte peste gogosari. Nu uitam sa punem sub borcan cutite pentru a nu se crapa .
Acoperim borcanul cu o farfurioara si lasam asa pana se raceste solutia. Cand borcanul este rece presaram o lingurita de boabe de mustar si inchidem bine capacul. Borcanul se pune in camara sau intr-un loc racoros.
Gogosarii umpluti cu struguri si conopida onoreaza orice farfurie de sarbatoare. Texturi diferite, gusturi ce se armonizeaza…toate intr-un singur gogosar.
Sa aveti spor!
Foarte buni!!!
Nu m-am gandit sa pun struguri la gogosarii murati, mi se pare faina si tentanta ideea, am sa o testez 🙂