L

Legume in otet la borcan

Legume in otet la borcan sau legume asortate in otet sunt acel gen de conserva pe care trebuie sa-l ai in camara. Nu sunt o impatimita a otetului, dar cateva borcane din acestea fac bine in anumite momente culinare.

Imi plac schimbarile de meniu, imi place ca felurile de mancare sa nu se repete prea des. Mai ales in anotimpul rece o garnitura din legume colorate in otet este perfecta.

Legumele le alegeti dupa preferinte, de regula sa aiba mai multe culori. Eu prefer borcanele nu foarte mari, astfel incat o data deschis borcanul sa fie si consumat.

Ingrediente:

  • conopida
  • ceapa rosie
  • gogosari
  • morcov
  • ardei iuti
  • otet din vin alb de 9 grade
  • sare grunjoasa pentru muraturi
  • zahar
  • hrean
  • usturoi
  • ienibahar
  • dafin
  • boabe de mustar

Mod de preprare:

Legumele trebuie sa fie proaspete si crocante. Acestea se curata si se spala sub jet de apa.

Borcanele se spala si se sterg cu un prosop curat.

Conopida se desface buchetele. Morcovul se taie rondele subtiri. Ceapa se taie in doua si apoi rondele. Gogosarii se feliaza. Eu am folosit gogosari rosii si galbeni (ar fi mers si verzi pentru un contrast mai fain).

 

 

Pe fundul fiecarui borcan de pune: 1 bucatica de hrean, 1 catel de usturoi, 1 foaie dafin, 2-3 boabe ienibahar.
Legumele se pot aseza in starturi sau intercalat pentru a obtine un joc de culori. Incercam sa nu lasam foarte multe spatii libere.

In fiecare borcan eu am adaugat cate un ardei iute, asta pentru ca noua ne plac mancarurile picante.

Dupa ce am aranjat legumele punem deasupra 1-2 bucati de hrean (putem strecura si pe laterala), 1 catel de usturoi si cate o lingurita de boabe de mustar. Hreanul si boabele de mustar au grija ca muraturile sa fie crocante.

 

 

Se pregateste solutia de otet. Intr-o oala se pune otetul, apa, sarea si zaharul. Proportia este urmatoare : 3 parti otet/1parte apa, 1 lingura de sare grunjoasa (la 1l de solutie) + 500g zahar  (la 1l de solutie).

Solutia de otet sa pune la foc si se lasa sa dea cateva clocote. Se toarna fierbinte peste legume si se inchid bine borcanele. Nu uitati sa strecurati sub borcan cate un cutit atunci turnati solutia fierbinte.

Eu am facut si un borcan doar cu ceapa rosie in otet.

Dupa ce s-au racit borcanele cu legume asortate in otet se pun in beci sau camara.
Se servesc alaturi de friptura, legume la cuptor, cartofi sau fasole. Ceapa rosie in otet este o minune daca faceti hamburgeri de casa.

 

 

Tot pentru iarna va recomand si ardei la borcan fara otet.

Sa aveti pofta !

 

 

CategoriesFacute in casa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *