A

Ardei copti la borcan fara otet

Vara s-a terminat si asta a fost motiv sa pun niste ardei la borcan, fara otet insa. Ador ardeii copti si toate felurile de mancare ce deriva de aici: supa crema de ardei copti, ardei cu smantana, salata de ardei. Din pacate, o buna perioada din an nu mai avem acces la ardei (ma gandesc la cei de-ai nostri, de la piata).
Exista o varianta destul de simpla de facut provizii.

De cele mai multe ori alegem varianta cu congelatorul si este foarte ok, asta daca avem un congelator mare. Cred ca este si cea mai rapida metoda de conservare  a legumelor.

Daca nu, alegem varianta pastrarii la borcan. Este un pic mai mult de munca dar difera gustul, adica e mult mai aproape de cel prospat.

Nu voi folosi cantitati ci doar ingrediente si modul de preparare. Trebuie sa tineti cont ca intr-un borcan incape o cantitate destul de mare de ardei copti.

Ingrediente:

  • ardei capia
  • usturoi (optional)
  • sare (optional)

Mod de preparare:

Ardeii capia se spala si se sterg bine. Trebuie sa fim atenti ca acestia sa fie sanatosi si carnosi. Ei se coc la gratar (ideal) sau la cuptor. Eu i-am copt la cuptor la 200grade Celsius, timp de 25 de minute. Nu uitati sa folositi hartie de copt si sa-i intoarceti .

Pentru a curata ardeii cu usurinta ii punem fierbinti intr-o oala , presaram sare grunjoasa si punem capacul. Ii lasam asa timp de 30 de minute.

Curatam ardeii capia de coaja, cotor si seminte. Fiecare ardei il desfacem in 2-3 fasii. Zeama lasata de ardei la curatare o pastram.

Spalam bine borcanele si le sterilizam la cuptor la 120 de grade Celsius, timp de 15 minute. Daca nu aveti cuptor le puteti fierbe in apa.

Fasiile de ardei  sa aseaza in borcane avand grija sa nu ramana goluri mari de aer. In fiecare borcan turnam din sucul (zeama) lasat de ardei. Deasupra punem putina sare si cate un catel de usturoi in fiecare borcan. Treaba cu usturoiul si sarea este optionala, merge foarte bine si fara.

 

 

Borcanele cu ardei copti fara otet se inchid bine si se fierb cca. 40 de minute. Timpul de fierbere se calculeaza din momentul in care incepe sa fiarba apa.

Intr-o oala inalta punem apa rece iar pe fundul ei o carpa sau ziare. Fiecare borcan se inveleste intr-un ziar sau carpa. Apa va acoperi borcanele iar focul va mic.

 

Dupa cele 40 de minute de fierbere se inchide focul iar borcanele se lasa acolo pana la racire.

La final borcanele cu ardei pentru iarna se sterg bine, se eticheteaza si se pastreaza in spatii racoroase si bine aerisite.

Ardeii copti  la borcan fara otet isi pastreaza foarte bine gustul si pot fi folositi pentru orice preparat dorim.

 

 

Pietele sunt inca pline , asa ca spor va doresc!

CategoriesFacute in casa
  1. violeta says:

    Merci pentru reteta.Cu siguranta ii voi face anul asta.Ii pastram la congelator dupa o reteta super.Nu am loc pentru tot ce vreau sa pun,asa ca ardeii vor sta in borcan de anul asta.O seara placuta,Violeta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *