Supa crema de ardei copti sau gogosari mi se pare o delicatesa de sezon. Pe langa dovleceii de care m-am indragostit vara asta, mai sunt si ardeii capia. Gustul lor dulceag, parfumul de gradina si finetea lor ma fac sa coc ardei, iar si iar. Supe, salate reci, sosuri…toate stau sub semnul Capia Rosu!
Pentru reteta de fata se pot folosi ardei capia dar si gogosari rosii, gustul difera foarte putin.
Stiu ca temperaturile caniculare nu prea ne inspira la deschis cuptorul si incins tigaile…dar gurmanzii sau cei ce vor altceva in locul supelor traditionale, sper sa incerce reteta asta. Pozele sunt de anul trecut ca anul asta nu am avut timp de pozat ci doar de mancat.
Ingrediente 4 portii :
- 8-10 ardei capia carnosi
- 1 ceapa
- 1 cana suc de rosii sau 2-3 rosii bine coapte
- 1 morcov
- 1 l apa
- 3-4 linguri ulei
- sare
- busuioc pentru decor
Mod de preparare:
Ardeii se coc, se curate de pielita, cotoare si seminte. Daca inainte coceam ardeii pe un grill, in ultimul timp folosesc din ce in ce mai des cuptorul. Mi se pare mult mai rapid si parca nu se face atata caldura in bucatarie.
Ardeii se taie in bucati.
Ceapa se caleste impreuna cu morcovul ras si rosiile , asta in cazul in care nu folositi suc de rosii.
Punem oala cu apa la fiert si cand clocoteste adaugam ardeii copti si ceapa calita. Dam focul mic, acoperim oala si lasam maxim 10 minute. Adaugam sucul de rosii si mai lasam sa dea cateva clocote. La sfarsit punem sarea dupa gust. Sucul de rosii va contrabalansa gustul dulce al ardeilor aducand o nota acrisoara.
Luam oala de pe aragaz si lasam sa se odihneasca cateva minute, apoi cu un blender vertical pasam compozitia. Mai gustam o data si potrivim de sare.
Supa crema de ardei copti se poate servi calda dar si rece mai ales cand este foarte cald.
Decoram bolurile de supa cu frunzulite de busuioc. Alaturi merg bine niste crutoane usor rumenite.
Pofta buna!