Salata de toamna la borcan vine din copilaria mea bucovineana, la fel ca multe alte retete. In acele vremuri muraturile erau destul de simple, la fel ca si viata oamenilor. Pe langa castravetii, varza si harbujii murati mai existau gogosarii in otet si bineinteles salata de toamna.
Salata de toamna era probabil cea mai speciala muratura si de regula borcanele se desfaceau la hram, Sarbatorile de iarna si poate uneori duminica. Reteta a fost adusa de tata, cu siguranta de la vreo colega de birou.
Multumesc Selgros cauta pasiunea pentru bucuria de a redescoperi o reteta. Cu aceasta ocazie mi-am completat si eu proviziile pentru iarna si m-am bucurat sa-mi aduc aminte toate aceste amanunte.
Preparare pas cu pas salata de toamna la borcan:
Ingrediente:
- 3kg gogonele
- 1 kg ceapa
- 1 kg morcov
- 1 kg gogosari
- 300 ml otet
- 700 ml apa
- 2 linguri sare
- 3 linguri zahar
- boabe de piper
- boabe de mustar
- 2 foi dafin
- 50 ml ulei
Mod de preparare:
Prima operatiune este cea de curatare si spalare a legumelor!
Gogonelele, ceapa si gogosarii se feliaza, iar morcovul se da pe razatoarea mare. Aceasta operatiune se facea candva cu cutitul si necesita un timp destul de indelungat. Feliile trebuie sa fie mai subtiri .
Eu am apelat la serviciile robotului de bucatarie si cred ca in 30 de minute aveam pregatite toate legumele.
Borcanele se spala bine si se usuca. La acest gen de preparat nu este nevoie de sterilizare. Eu am folosit borcane de 800ml si 1300ml. De regula nu se folosesc borcane foarte mari deoarece borcanul cu salata de toamna desfacut trebuie consumat destul de repede.
Intr-o oala mai inalta se pun: apa, otetul, sarea, zaharul, boabele de piper si foile de dafin. Se amesteeca usor. Din momentul in care solutia incepe se clocoteasca se adauga toate legumele pregatite si se amesteca cu o lingura de lemn. Se lasa la foc moderat cca. 4-5 minute, apoi se opreste focul.
Salata de toamna se pune in borcane si se completeaza cu solutie cat sa fie complete. Se lasa asa fara capace pana la racirea completa.
Cand borcanele sunt reci deasupra se pune cate o lingura de ulei si o lingurita rasa de boabe de mustar. Se pun capacele, se inchid bine si se aseaza intr-un loc racoros.
Cam asta este o reteta simpla de salata de toamna la borcan. Se poate servi alaturi de orice tip de carne sau langa mancaruri de post. Gustul ei dulce-acrisor face ca salata sa fie iubita de toata lumea.
Pentru inspiratie de toamna va las si reteta de ardei copti la borcan fara otet si vinete la borcan.
Sa aveti spor!