T

Tort Alaska

Reteta de tort Alaska este una adaptata de mine dupa modelul clasic: blat moale si usor umed, inghetata si bezea caramelizata.

Tortul Alaska este un tort de mare efect din punctul meu de vedere si se potriveste perfect pentru zile de sarbatoare cu multa lume, asta pentru ca trebuie mancat si e cam greu sa mai pastrezi o feliuta pentru a doua zi.

Pentru mai multa inspiratie va las si o reteta din afara ce contine si un filmulet, ce poate fi de ajutor.

Ingrediente blat:

  • 2 oua
  • 200ml iaurt
  • 150ml ulei
  • 100g zahar
  • 300g faina
  • 50g cacao
  • 170ml apa fierbinte
  • 2 lingurite bicarbonat
  • putina sare

Ingrediente umplutura de inghetata de casa 1:

  • 2 banane congelate
  • 200g mure proaspete sau congelate
  • 1 lingura miere de albine

Ingrediente umplutura de inghetata de casa 2:

  • 2 banane congelate
  • 200g  mascarpone
  • 75 g nuci
  • 75 g zahar caramelizat

Ingrediente bezea:

  • 2 albusuri
  • 125g zahar
  • 1/2 lingurita zeama de lamaie

Mod de preparare tort Alaska:

Din ingredientele pentru blat eu am facut doua blaturi cu diametrul de 18-20cm. O foaie am folosit-o pentru tort, alta am congelat-o pentru alte ocazii.
Daca doriti un tort mai maricel folositi o tava de 24-26 de cm si coaceti un singur blat.

Pentru acest tort este nevoie doar de un blat putin inalt ce va fi usor scobit pentru a putea fi umplut.

Blatul pentru tortul Alaska se pregateste astfel: ingredientele uscate se amesteca  impreuna intr-un bol, adica faina, zaharul, cacaoa, bicarbonatul. In alt bol se amesteca ingredientele lichide: ouale se bat usor cu un tel, apoi se adauga uleiul cate putin, iaurtul si la sfarsit apa fierbinte.

Ingredientele solide se toarna peste compozitia lichida si se amesteca pana la omogenizarea completa.

Compozitia se toarna in tava tapetata cu hartie de copt si se coace la 170 de grade cca. 25 de minute. Nu uitati de dimensiunea tavii. Daca alegeti sa faceti un tort mai mic, coaceti doua blaturi.

Blatul trebuie sa se raceasca complet si apoi va fi scobit usor lasand intregi marginile laterale.

Pentru inghetata am folosit doua retete simple si rapide de inghetata de casa. Daca nu vreti sa va complicati cu inghetata de casa atunci puteti folosi inghetata cumparata.
Ca sa obtinem o forma rotunda a tortului vom monta inghetata intr-un bol de dimensiune aproximativa cu cea a blatului. Bolul se tapeteaza in interior cu folie alimentara.

Prepararea inghetatei de casa se face rapid cu ajutorul unui robot de bucatarie. Pentru inghetata cu nuci caramelizate este necesar ca initial sa caramelizam zaharul intr-o tigaie si apoi sa adaugam nucile. Compozitia se toarna pe un tocator uns cu ulei si se lasa la racit. Ulterior nucile caramelizate vor fi tocate grosier cu un cutit mare.
Bananale congelate si taiate bucati se pun la robot impreuna cu branza mascarpone. Se mixeaza pana se obtine o pasta. Apoi se adauga nucile, se amesteca si se toarna primul strat in bol.

Ingheteta de mure se face aproximativ la fel. Punem bananele congelate, murele si mierea in robotul de bucatarie. Pasam compozitia si o turnam peste inghetata de nuci. Nivelam bine si acoperim cu folie. Dam bolul la congelator pentru o ora.

Montare tort Alaska:

Peste blatul pe care l-am scobit punem inghetata, nu inainte de a scoate folia. Inghetata trebuie sa fie tare deoarece operatiunea dureaza un pic.

Albusurile se mixeaza usor  si apoi se adauga zaharul cate putin, la fel ca la bezele. La sfarsit se adauga zeama de lamaie. Mixarea se face pana ce obtine o bezea densa si lipicioasa.

Aceasta bezea se aplica peste inghetata cu o paleta de silicon. Intinderea nu va fi una regulata ci in valuri, astfel incat sa aiba mai multi tepi.

Ultima etapa este cea in care caramelizam usor bezeaua cu un arzator.

Mai trebuie sa stiti un lucru. Cand taiati tortul folositi un cutit cu lama subtire si ascutita. Daca il treceti prin apa fierbinte va fi cu atat mai bine deoarece taierea se va face mai usor.

Ne-a placut mult acest tort de vara si de sarbatoare. Acest tort Alaska este racoritor si are texturi si gusturi diferite.

Nu uitati ca el trebuie mancat chiar atunci. Daca il congelati bezeaua se strica si nu mai este de efect.

Spor la prajiturit!

 

CategoriesFără categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *